Tehnična guma

Uporaba tehničnih materialov

Ogromno materialov se redno uporablja v industriji, a se v podobni obliki prodajajo tudi končnim uporabnikom. Dober primer je tehnična guma, ki ima zelo raznolike aplikacije, a skoraj vedno s svojimi značilnimi odlikami služi istemu namenu. Nekateri materiali pa so takšni, da se redno pojavljajo v vsakdanji uporabi, tudi v surovi obliki ali v obliki polizdelkov – tak material je na primer teflon PTFE. V vsakem primeru je jasno, da se tehnični materiali s svojimi lastnostmi zelo dobro odrežejo v nadvse raznolikih okoliščinah.

Tehnična guma se v različnih oblikah običajno uporablja za zaščito površin. Material je povsem odporen na vse mogoče vremenske dejavnike, zato je primeren za uporabo na prostem, večinoma v gradbeništvu. Dobro se obnese denimo pri zaščiti pred vlago, nezanemarljiva pa je tudi vloga gume pri zaščiti pred UV žarki. V zaprtih prostorih pa se izkažejo druge prednosti materiala – recimo odpornost na kemične snovi, kot so olja in masti. Na ta način je možno zaščititi delovne in druge površine, ki bi jih brez te zaščite lahko poškodovali. Podobno vlogo ima tehnična guma tam, kjer obstaja možnost abrazije površin.

Teflon PTFE je podobno vsestranski, čeprav se najpogosteje uporablja v polizdelkih in končnih izdelkih, redkeje v bolj surovi obliki. Najbolj znan primer je seveda kuhinjska posoda, ki izkorišča nereaktivnost materiala za nelepljive površine. A vseeno se tudi teflon PTFE uporablja tudi v drugih oblikah. Na primer v mehanizmih, ki morajo zagotavljati nemoteno drsenje brez trenja. V takšnih primerih se uporabljajo tudi surove teflonske ploščice, ki so za ta namen posebej učinkovite.