mlada punca popravlja avto

EGR ventil kot pogosto spregledan del avtomobila

Vsako vozilo je izdelano iz številnih komponent. Nekatere med njimi so pomembnejše v primerjavi z drugimi, dejstvo pa je, da morajo prav vsi deli delovati dovolj učinkovito. Le tako je vozilo lahko dovolj varno ter vozno. Pri tem lahko izpostavimo enega od najpomembnejših, a vseeno tudi najbolj spregledanih avto delov. To je EGR ventil. Je torej majhna avto komponenta, a ključna za učinkovito ter varno vožnjo.

V osnovi ima ventil EGR povsem preprosto nalogo. Skrbi namreč, da se izpušni plini učinkovito odvajajo iz komore za izgorevanje. Po drugi strani pa preprečuje, da bi plini lahko stopili vanjo. Seveda je vse skupaj slišati zelo enostavno, toda neustrezno oziroma nepravilno delovanja lahko povzroča nekakovostno delovanje motorja. To pa privede do okvare.

Delovanje EGR ventila

Takoj ko prižgemo motor, prične delovati EGR ventil. Kadar je motor v hladnem stanju, tedaj ventil ostaja zaprt. S tem se prepreči izpušnim plinom, da se premikajo po motorju. Ko se avto dovolj ogreje, ventil prične počasi spuščati vroč plin v izgorevalno komoro. Tako se pomeša z gorivom in zrakom ter izboljšuje učinkovitost motorja.

rezervni deli avta pri mehaniku
Dobro delujoč motor avtomobila vas med vožnjo ne bo nikoli pustil na cedilu.

Za vsak motor je značilno, da ima svojo vrsto ventila. Vsak je torej drugačen. Bencinski motor velja za najbolj razširjeno vrsto motorja in vsak ima ventil. Starejši modeli avtomobilov imajo manjše cevi z ventilom. Te so povezane z uplinjačem. Novejši modeli vozil pa vključujejo elektronske različice EGR ventila, ki je precej bolj učinkovita. Ventile uporablja tudi dizelski motor, vendar so po dimenziji in sestavi drugačni. Novejši motorji na dizel imajo prav tako elektronsko različico ventila. Ta deluje identično kot pri motorju na bencin.

Ventil, ki pomaga dobro skrbeti za okolje

Avtomobili, ki so bolj učinkoviti za izkoriščanje goriva, so seveda bolj ekonomični. EGR ventil pa ima pri tem izjemno pomembno vlogo, saj pomaga zadrževati vroče pline, da ne uidejo v ozračje. Slednje lahko učinkovito zmanjšuje emisije, ker se tvori bistveno manj dušikovega oksida.

Seveda v elektronski izvedbi lahko avto naredimo še bistveno bolj učinkovit. V tem primeru ima namreč vozilo veliko boljšo kontrolo nad temperaturo plinov v našem motorju. Pri vožnji pa ventil izpostavljamo precej velikim pritiskom pa tudi umazaniji. Takšna umazanija lahko EGR ventil hitro zabaše. To povzroči, da vozilo ne deluje več tako učinkovito.

Še drugi rezervni deli za avto

Rezervni deli za avto so za nakup na voljo v specializiranih prodajalnah s tovrstnimi produkti. K sreči so takšne prodajalne dostopne tudi na spletu. EGR ventil in druge vrste delov za vozila je torej mogoče naročiti na daljavo, pri tem pa seveda stopiti v stik s prodajalci, če nas zanima kakšno dodatno ali konkretno vprašanje.

ventil za avto od blizu
Moderne trgovine z avto deli imajo na voljo širok nabor izdelkov različnih proizvajalcev.

Rezervni deli za vozila se delijo v številne kategorije in podkategorije. Nekatere med njimi vam v nadaljevanju na kratko predstavljamo.

Filter, zavore in motor

Pri nakupovanju rezervnih delov za svoje vozilo vam tako v fizični kot spletni prodajalni lahko pomaga strokovno ter izkušeno osebje. V prvi vrsti pa morate kot kupec seveda vedeti, po kateri rezervni del za vozilo ste prišli oziroma si ga boste naročili kar preko spleta.

Med najbolje prodajalne dele za avto zagotovo sodijo filtri, zavore in vse, kar je povezano z motorji. V kategoriji izdelkov za filtre tako lahko izbirate med oljnimi filtri, zračnimi, filtri na zrak. Kar pa se tiče zavor pa lahko na primer izbirate med kompletom zavornih oblog, zavornim kolutom, kompletom za popravilo, zavorno tekočino. Za motorje so na voljo motorna olja, vodna črpalka, zapiralni cep, oljna kad.

Amortizerji, električni sistem, karoserija

Rezervni deli za avto vključujejo tudi amortizerje, električni sistem ter karoserijo. Na voljo so pesto kolesa, komplet za kolesne ležaje, stabilizator, zadnja luč, opozorilni kontakt, oktanski senzor, glavni žaromet, plinska vzmet, zunanje ogledalo, vratna ključavnica.

Ne nazadnje so na voljo izdelki, ki so povezani z vzmetenjem, sistemom za čiščenje vetrobranskega stekla in zobatim jermenom. V teh kategorijah so na razpolago blažilniki, opora in vodilo blažilnika, vijačna vzmet, metlica za brisanje stekel, rebrasti jermen, napenjalec, komplet zobatega jermena.

Ugodni in kakovostni rezervni deli

Seveda se cena za rezervne dele od ponudnika do ponudnika lahko precej razlikuje. Ugotovili boste, da so spletne cene tovrstnih izdelkov precej dostopnejše. V tem primeru se vam torej bolj splača obiskati spletno prodajalno z rezervnimi avto deli. Če ste v dvomih, da rezervni deli za avto zaradi nižje cene niso dovolj kakovostni, se motite. To vam lahko povedo izkušeni kupci, ki so si ravno na spletu našli odlične ponudnike.