Vozniški izpit

Vozniški izpit je nekaj, kar želi imeti v rokah vsak

Poznamo različne kategorije vozniških izpitov, a skoraj vsak izmed nas si želi tistega, ki mu omogoča vožnjo osebnega avtomobila, to je torej kategorija B. Vsak lahko vozniški izpit pri osemnajstih letih, ali pa že pri starosti šestnajst let, če se posameznik odloči, da bo do osemnajstega leta vozil v spremstvu. Pri vožnji v spremstvu mora biti poleg oseba, ki je stara najmanj 25 let in ima vozniško dovoljenje kategorije B vsaj 5 let.

Vozniški izpit je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Prvo moramo opraviti cestno prometne predpise in ko le te opravimo, lahko pričnemo s praktičnim delom, torej vožnjami. Med vožnjami nas inštruktor uči vožnje, ki je primerna za ceste. Z urami vožnje pridobimo potrebne izkušnje in se pripravljamo na glavno vožnjo, ki odloča o temu, ali je naša vožnja primerna za cesto ali ne. Inštruktor oceni našo pripravljenost in če se strinjamo z njim, da smo pripravljeni, nas on prijavi na opravljanje glavne vožnje.

Šola varne vožnje je odličen prikaz cestnih nevarnosti

Ko opravimo izpit, nam ta velja do 21. leta, če smo ga opravili pri osemnajstih letih oziroma, če smo ga kasneje opravili, nam velja 2 leti po opravljanju. Do takrat spadamo v kategorijo mladi voznik. Za podaljšanje izpita pa je potrebna šola varne vožnje, ki nam z usposabljanjem prikaže razne situacije. Varno vožnjo lahko opravimo, ko preteče 6 mesecev odkar smo izpit opravili.

Vsak seveda izkušnje pridobiva z opravljanjem kilometrov, a se kljub izkušnjam nikoli ne zavedamo, kaj vse nas na cestah lahko doleti. V določenih situacijah se nikoli ne znajdemo in tako ne vemo, kako v njih pravilno odreagirati.

Šola varne vožnje je torej ustvarjena prav za to, da nas pripravi na vse cestne nevarnosti, ki se nam lahko pripetijo. Postavljeni smo v razne situacije in se v njih pravilno odzvati. Seveda so nam podana navodila, kako to storiti.