Toplotne črpalke

Elegantno ogrevanje dobro izoliranega stanovanja

Ne moremo si predstavljati, da bi lahko zimo brezskrbno preživeli v stanovanju, ki ne bi bilo ogrevano. Še tako dobra izolacija namreč ne more generirati toplote, zato potrebujemo v kombinaciji tudi dober ogrevalni sistem. Kaj izbrati? Če imamo stanovanjske prostore dobro izolirane, je odgovor na to vprašanje skorajda samoumeven.

Najbolje se v dobro izoliranih stanovanjih obnesejo toplotne črpalke. Te so kot nalašč za manjše hiše z dobro izolacijo, še posebej če uporabljamo kakšen nizkoenergijski ogrevalni sistem, na primer toplovodno talno gretje. Tako bodo prišle vse prednosti takšnega sistema še posebej do izraza, predvsem na dolgi rok, ko lahko pričakujemo velike prihranke. Seveda pa bo treba za to izbrati pravo opremo.

Za takšne sisteme se običajno uporablja toplotna črpalka zrak voda, cena je v tem primeru zelo ugodna, učinek pa je odličen. Takšna črpalka pridobiva energijo iz ozračja, uporablja pa jo za ogrevanje vode, ki poganja ogrevalni sistem. Če imamo nizkotemperaturno ogrevanje ali pa če nimamo opravka s posebej nizkimi temperaturami, bo verjetno zadoščala že kakšna cenovno ugodna toplotna črpalka zrak voda. Cena je res ugodna, še posebej če gledamo tudi dolgoročne prihranke. Seveda pa ne moremo pričakovati takšnega učinka tudi pri ogrevanju večjih stanovanj, pri slabši izolaciji ali pri nižjih zunanjih temperaturah. V takšnih okoliščinah bo morda bolje preveriti druge možnosti, ki ponujajo več zmogljivosti kot toplotna črpalka zrak voda. Cena bo seveda za večjo zmogljivost nekoliko višja, a pričakovati gre tudi bistveno boljši učinek. Zmogljive toplotne črpalke pridobivajo energijo iz zemlje ali celo podtalne vode, tako da lahko pričakujemo boljše delovanje v hladnih zimskih dneh. V kombinaciji z odlično izolacijo se lahko na ta način brezskrbno soočimo tudi z ekstremno nizkimi temperaturami, recimo -30 stopinj Celzija. Seveda je pomembno, da se v tem primeru odločimo za nakup zmogljive in zanesljive toplotne črpalke, saj si ne moremo privoščiti kompromisov pri ogrevanju stanovanja v takšnih razmerah.