Vrtna vrata

Zunanja vrata na manjših površinah

Razpoložljivi prostor pri uporabi zunanjih vrat vedno postavlja določene omejitve, pri katerih pač ne moremo ubirati bližnjic. To velja tudi za notranja vrata – kaj lahko se zgodi, da zaradi neprevidnega načrtovanja in namestitve ali pa le zaradi prenatrpanosti sobe vrat ne moremo normalno odpirati. Na dvorišču je ta težava še bolj izrazita, saj so v igri večje dimenzije. Krilna vrata potrebujejo veliko prosto površino, drsna vrata pa dodatno dolžino za mehanizem. Nekaj več svobode dopuščajo zapornice, ki se odpirajo vertikalno, tako pa ne potrebujejo velike površine za nemoteno uporabo.

Prostorski stiski se najbolj učinkovito izognemo v tistih primerih, ko lahko preprosto uporabimo manjša vrata. To so recimo vrtna vrata, ki so običajno krilna in zavzamejo komaj kaj več prostora kot običajna notranja vrata, pogosto pa celo manj. Vrtna vrata so na majhnih površinah povsem učinkovita, res pa je, da je njihova naloga običajno le ta, da omogočajo prehod pešcem. Že za prehod na vrt s kosilnico ali drugo opremo bo treba menda vrata prilagoditi, kaj šele, če želimo skozi zapeljati kakšno večje vozilo.

Vrtna vrata ne postavljajo večjih izzivov, povsem drugače pa je pri dvoriščnih vratih, ki so nameščena na dovozih. Tam se redno vozimo z avtomobilom, torej morajo biti vrata dovolj velika za enostaven prehod. Spet imamo na voljo krilna vrata, ki v tem primeru zahtevajo veliko neovirano površino, če jih želimo brez težav odpirati. Alternativo ponujajo drsna vrata, ki ne zahtevajo površine, potrebujejo pa dodatno dolžino. Že omenjena rešitev so lahko zapornice, ki segajo le v višino, na odrtih dvoriščih torej ne predstavljajo težav. Zapornice se zelo dobro obnesejo na še tako omejenih površinah. Če je dovolj prostora za prehod z avtomobilom, je dovolj prostora tudi za namestitev zapornice. Včasih je prav to najboljša izbira, morda pa ne bo druge rešitve kot izdelava vrat po meri.