Toplotna črpalka zrak voda

Zmogljiva toplotna črpalka zrak voda

Toplotne črpalke so si med seboj zelo različne, na voljo imamo vsaj tri različne izvedbe, v vsaki skupini pa najdemo nešteto modelov. To pomeni, da bo kar težko izbrati pravo črpalko, ki bo dobro poskrbela za ogrevanje vode in prostorov. Nekoliko lažja bo ta odločitev v primeru, da se omejimo le na kakovostne in zmogljive naprave enega tipa ali celo enega proizvajalca. Med najbolj priljubljene se uvrščajo toplotne črpalke tipa zrak voda, med znamkami pa izstopa Panasonic.

Posebne omembe si zasluži toplotna črpalka Panasonic T CAP, ki je odličen primer črpalke z vsestranskimi odlikami. Črpalke zrak voda praviloma veljajo za najmanj zmogljive in se uporabljajo tam, kjer ne pričakujemo posebej nizkih zimskih temperatur – energijo namreč pridobivajo iz okoliškega zraka, ki pri zunanji temperaturi -20 stopinj nima veliko zaloge za ogrevanje velikega stanovanja. Toplotna črpalka Panasonic T CAP pa tudi v takšnih razmerah deluje odlično, lahko se kosa tudi s še nižjimi temperaturami, če le ne pričakujemo kakšnih daljših obdobij z zunanjo temperaturo okoli -30 stopinj Celzija. Sama naprava resda lahko veliko pove o tem, kakšen učinek lahko pričakujemo, ne moremo pa vseh upov polagati v črpalko – veliko je odvisno tudi od preostalih elementov sistema in navsezadnje tudi prostorov.

Toplotna črpalka Panasonic T CAP lahko resda deluje z nazivno zmogljivostjo tudi pri temperaturi -20 stopinj Celzija, a ne moremo pričakovati, da bo v takšnih razmerah hibridna toplotna črpalka lahko ohranjala prijetno temperaturo v slabo izoliranih prostorih. Prav tako pomislimo na zahteve samega ogrevalnega sistema. Radiatorsko ogrevanje recimo zahteva nekoliko višjo temperaturo, kar sicer ni nujno ovira za toplotne črpalke, gotovo pa se bo hibridna toplotna črpalka bolje obnesla v nizkotemperaturnem sistemu, ki lahko ponudi še boljšo izkušnjo. V poštev pride množica dejavnikov, ki morajo biti upoštevani pri oblikovanju ogrevalnega sistema in izbiri opreme v njem.