Obračalniki

Zanesljiva kmetijska mehanizacija

Zanimivo je, da pridejo pri raznovrstni kmetijski mehanizaciji pogosto do izraza nekatere lastnosti, ki pri razni drugi opremi niso tako pomembne. Pogosto za prioriteto postavimo zanesljivo delovanje in dolgo življenjsko dobo. Tako pogosto uporabljamo naprave, ki imajo točno določeno nalogo, to pa morajo brezhibno opravljati skozi dolga leta uporabe. Ker je mehanizacija stalno podvržena velikim obremenitvam, to ni lahka naloga – v poštev pridejo le kakovostni izdelki.

Dober primer so recimo obračalniki. Čeprav si morda ne bi mislili, da gre za opremo, ki je izpostavljena velikim obremenitvam, se vseeno pogosto zgodi, da manj zanesljivi izdelki te vrste pri uporabi razočarajo. Obračalniki se uporabljajo za obračanje sena pri sušenju, pri tem pa imajo opravka z velikimi količinami vlažnega sena, na nepredvidljivih površinah pa tudi z grbinami, kamenjem in drugimi vsiljivci. Samo zato, ker jih uporabljamo le za obračanje sena, torej še niso povsem na varnem pred mnogimi grožnjami, ki lahko ogrozijo zanesljivost opreme. Obračalniki so nujna oprema, ki mora zanesljivo delovati, ko jo potrebujemo. Na srečo so na voljo kakovostni obračalniki, večinoma pa jih je možno tudi enostavno popraviti.

Podobno velja za priljubljene kosilnice BCS, ki so spet odličen primer zanesljive opreme. Priljubljene so prav zato, ker se nanje lahko zanesemo. Poleg tega so na voljo rezervni deli BCS, s katerimi lahko hitro odpravimo kakšne poškodbe ali obrabljene elemente. Rezervni deli BCS lahko zelo hitro nadomestijo kritične dele, pravzaprav lahko to opravimo kar doma, mogoče celo na terenu med delom. To je velika prednost za kmetijsko mehanizacijo, saj pomeni, da skorajda ni možnosti, da bi morali prekiniti ali opustiti pomembno delo. Poleg tega so rezervni deli BCS še toliko bolj ključni zato, ker se te kosilnice pogosto uporabljajo na neugodnih površinah in pod velikimi obremenitvami. To le dokazuje, da je zanesljivost in robustnost opreme ključnega pomena pri izbiri kmetijske mehanizacije.