Vzroki in rešitve za napihnjenost trebuha

Napihnjenost trebuha ima lahko v ozadju več vzrokov. Zelo pogosto je težava povezana z netoleranco na določene vrste živil, na primer na mlečne izdelke, gluten. Zelo pogost krivec za napihnjenost je tudi žveplo. To je naravno prisotno v zelenjavi, kot so, na primer, brokoli, zelje, ohrovt.

Napihnjen občutek v telesu pa ne nazadnje lahko puščajo tudi probiotična živila. Pri tem mislimo predvsem na surovo kislo zelje ter na mlečne izdelke.

Kalorično prevelik obrok

Še najpogosteje pa napihnjenost v zgornjem delu trebuha povzroča kalorično prevelik obrok oziroma kombinacija številnih vrst živil. V praksi to izgleda tako, da si privoščimo, na primer, zelo veliko kosilo, ki vsebuje predjed, glavno jed in sladico. Če takšnega kosila sicer niste pogosto vajeni, je možnost za napihnjenost še toliko večja.

Napihnjenost je skorajda nujno prisotna tudi v prazničnih dneh, ko je v hladilniku pa tudi sicer na mizi zelo veliko vrst hrane. Ta je tudi zelo kalorična, kar še dodatno pripomore k težavam, kot so napihnjenost, vetrovi, zaprtje.

Preprečevanje napihnjenosti

Napihnjenost trebuha je za marsikoga med vami zoprna zadeva. Še posebej pa, če se vam to dogaja, medtem ko niste doma. Tako se še veliko manj sproščeni in popolnoma brez samozavesti.

Za odpravljanje napihnjenosti v trebuhu sicer ne poznamo prav nobenega čudežnega napitka oziroma živila. A po drugi strani vam lahko dobro koristi že kamilični čaj.

Sicer pa poskrbite, da se boste zdravo prehranjevali, da se boste vsaj pol ure na dan primerno gibali in ne nazadnje, da si boste privoščili dovolj počitka in spanca; seveda kakovostnega in mirnega.

Obisk osebnega zdravnika

Napihnjenost trebuha torej lahko zlasti preprečite. Po drugi strani pa morate v primeru, da se vam to preveč pogosto dogaja, kljub temu da dobro skrbite za svoje zdravje, obiskati svojega osebnega zdravnika.

Morda boste ne nazadnje pri zdravniku ugotovili, da je za vašo napihnjenost kriv tudi prekomeren stres oziroma prevelika obremenitev na delovnem mestu ali celo v zasebnem življenju.