Vas zanima, kako napisati življenjepis?

Kdaj ste morali nazadnje napisati življenjepis? Morda še v šoli, takoj za tem, ko ste se naučili, kako napisati življenjepis. Sedaj pa je prišel čas, da napišete svoj življenjepis, ki ga boste morali priložiti k prijavi na delovno mesto ter še k ostali zahtevani dokumentaciji.

Kot sami veste, je več vrst življenjepisa. Morda razpisano delovno mesto od vas zahteva prav posebno obliko življenjepisa ali pa povsem klasično, kot smo ga tudi sicer vajeni. Obrazec za take vrste življenjepisa oziroma za CV lahko dobite tudi s pomočjo spleta. Drugače pa lahko s pomočjo spleta pridete do odgovora, kako napisati življenjepis, ki ga od vas zahteva morebitni bodoči zaposlovalec.

Vrste življenjepisa

Morda vam je še vedno ljubše pisati o svojem življenju tako, kot so vas nekoč učili v šoli. Torej v nekaj odstavkih napisati, kdo ste, kdaj ste se rodili, kje živite, kaj ste po izobrazbi, vaši posebni dosežki, kakšen karakter imate ter podobno.

V zadnjem času pa je zelo priročno, da svoj življenjepis vnesete kar v posebne obrazce, ki so že vnaprej zasnovani. V njem so različni razdelki, kamor vpisujete svoje osebne podatke in dogodke. Če se vam kje ustavi, imate poleg teh obrazcev tudi vedno navodila, kako napisati življenjepis oziroma, kaj točno od vas zahteva določen razdelek.

Morate napisati še spremno pismo?

Morda pa vaš morebitni bodoči zaposlovalec želi, da mu poleg življenjepisa napišete še kakšno privlačno in zanimivo spremno pismo, ki pa vam dopušča veliko več svobodnega in subjektivnega pisanja, kot pa je to značilno za pisanje življenjepisa.

Ne glede na to, ali morate napisati spremno pismo ali ne, vam predlagamo, da ga kar vseeno napišete. Mnogi zaposlovalci namreč najprej preberejo tako pismo in če je res nadvse privlačno, bodo še toliko pozorneje pregledali tudi vaš skrbno napisan življenjepis, prav tako pa tudi uradno prijavo na delovno mesto.

Več koristnih nasvetov, kako napisati življenjepis si lahko preberete na https://www.optius.com/iskalci/karierna-svetovalnica/primer-dobrega-zivljenjepisa/.