Aparat za vakumiranje

Varno shranjevanje živil

Dandanes imamo redno na zalogi izjemno raznoliko hrano, ki si je naši predniki najbrž ne bi mogli niti zamisliti. Pomembno pa je, da ta živila tudi ustrezno shranjujemo – različna živila zahtevajo različne razmere za shranjevanje, če jih želimo obdržati sveža, okusna in zdrava. Dobro je poznati zahteve posameznih živil, še bolj pomembno pa je, da se pri shranjevanju poslužimo učinkovitih tehnik.

Vakumiranje

Med najbolj uporabnimi pripomočki za shranjevanje živil je aparat za vakumiranje, ki omogoča varno pakiranje hrane v vakumske vrečke. To je zelo učinkovita opcija, ki bistveno upočasni razvoj mikroorganizmov v hrani – ti brez zraka ne morejo uspevati, zato se podaljša obstojnost in svežina hrane. Aparat za vakumiranje je še posebej nepogrešljiv v času spravila ozimnice, ko imamo opravka z večjimi količinami sadja in zelenjave, ga je pa pametno imeti vedno pri roki. Ne glede na to, s katerimi živili se ukvarjamo, bo verjetno prav aparat za vakumiranje ponudil najboljšo možnost trajnega shranjevanja, še posebej če potem uporabimo še zamrzovalnik.

Posode za shranjevanje živil

Če ne nameravamo živil hraniti za dolgo časa, lahko uporabimo bistveno enostavnejšo metodo shranjevanja. Eno možnost ponujajo že razne posode za shranjevanje živil, ki so posebej priročne za kratkotrajno shranjevanje v hladilniku. To so različne posode, večinoma plastične, ki se zelo dobro obnesejo. Omogočajo shranjevanje vseh mogočih živil, tudi tistih, ki niso primerna za vakumiranje. Poleg tega so dokaj vsestranske, olajšajo tudi samo shranjevanje, pa tudi prenašanje in končno uporabo živil.

Posode za shranjevanje živil so običajno iz plastike, ki je varna za stik z živili. Lahko pa najdemo tudi aluminijaste posode, dokaj pogoste so še posode iz stiropora, ki se uporabljajo za shranjevanje živil, ki so občutljiva na temperaturo. V vsakem primeru je na voljo veliko možnosti, ki zagotavljajo kar najboljši rezultat pri shranjevanju vseh mogočih živil, vsaj za kratek čas.