Podajalnik

Varno in zanesljivo poslovanje z gotovino

Pri poslovanju z gotovino naletimo na številne težave in zagate, zaradi katerih se morda včasih vprašamo, ali je takšno početje sploh smiselno. Veliko lažje bi bilo gotovino preprosto ukiniti in poslovati preko bančnih nakazil ali kartičnih transakcij. Druga rešitev pa je, da se opremimo z ustrezno opremo in tako poenostavimo gotovinsko poslovanje. V nekaterih primerih preprosto nimamo možnosti izključiti gotovine, na srečo pa so vedno na voljo uporabni izdelki, ki tovrstno poslovanje močno olajšajo.

Najprej moramo poskrbeti že za učinkovito, varno in zanesljivo predajo gotovine na mestu poslovanja. To nalogo opravlja podajalnik denarja, ki je na mnogih delovnih mestih ključnega pomena. V osnovni različici gre le za kos opreme, ki je posebej oblikovan za enostavno predajo denarja, lahko pa je podajalnik še bistveno bolj napreden – na poštah in bankah na primer srečujemo zavarovane podajalnike, ki jih dopolnjuje neprebojno steklo po celotni višini, v nekaterih okoljih pa je lahko podajalnik vgrajen v steno in omogoča podajanje denarja v notranjost stavbe ali iz nje, tudi v času, ko na drugi strani ni nikogar. Tako gotovino sprejmemo enostavno in varno.

Nato pa moramo biti pozorni tudi pri obdelavi in shranjevanju denarja. Najprej bomo potrebovali aparat za preverjanje denarja, nato učinkovito blagajno in na koncu sef ali drug varen kotiček za shranjevanje gotovine. Aparat za preverjanje denarja je nujen na delovnih mestih, kjer se pogosto izmenjujejo večje vrednosti gotovine oziroma se plačuje v večjih apoenih. Za manjše vrednosti takšna rešitev ni praktična, še posebej ne na delovnih mestih, kjer se stranke hitro izmenjujejo, plačila v manjših zneskih pa si stalno sledijo. Aparat za preverjanje denarja je namenjen odkrivanju ponaredkov, hkrati pa pogosto opravlja še funkcijo štetja denarja, kar je vsekakor priročno. Za shranjevanje gotovine imamo nato veliko možnosti, v končni fazi za varnost poskrbi dober trezor.