Namizni racunalnik

Ugoden in zmogljiv računalnik

Cena in zmogljivost se pri računalnikih običajno izključujeta, kot to velja tudi za praktično vsako drugo področje prodaje. A na oboje vpliva več dejavnikov, pri katerih lahko sprejemamo nekatere kompromise. Tako je možno dobiti cenovno ugoden, a presenetljivo zmogljiv računalnik – možnosti je več, ena izmed bolj privlačnih pa je refurbished opcija, ki prinaša bistveno nižje cene tudi za odličen namizni računalnik.

Refurbished računalniki so tisti, ki se ne prodajajo kot novi, temveč so iz različnih razlogov znova na prodajnih policah. Pomembno pa je poudariti, da so takšni računalniki v vsakem primeru povsem delujoči, pogosto pa prodajalci nudijo tudi garancijo na njihovo delovanje. Refurbished računalniki imajo predvsem eno očitno prednost – ker se ne morejo prodajati kot povsem novi, so prodajalci prisiljeni bistveno znižati ceno. To pomeni, da za praktično enak izdelek plačamo znatno manj, če ga kupimo v refurbished ponudbi, kot če bi kupili novega. Včasih je možna celo neposredna primerjava, saj se refurbished računalniki morda prodajajo sočasno z novimi računalniki istega modela.

V praksi refurbished program omogoča, da nabavimo zmogljiv namizni računalnik za nadvse ugodno ceno. Nižji strošek namreč ne gre na račun zmogljivosti oziroma konfiguracije, temveč je posledica refurbished statusa. Včasih to pomeni, da je bil računalnik uporabljen kot razstavni eksponat, morda se je prodajal v poškodovani embalaži ali pa je bil po nakupu vrnjen. V vsakem primeru je tako kupljen namizni računalnik odlična naložba za tiste, ki iščejo optimalno razmerje med kakovostjo in ceno. Ne gre namreč za nizkocenovne računalnike s siromašno konfiguracijo, temveč za zmogljive naprave s posebej ugodno ceno.