Letaki

Tisk zahtevnih barvnih motivov

Je barvno tiskanje zahtevnejše od črno-belega? Temu lahko zanesljivo pritrdimo, še posebej pri tiskanju motivov, ki so barvno zelo občutljivi. Tisk fotografij je klasični primer, ki ga običajno navedemo v povezavi z zahtevnimi barvnimi motivi, ni pa edini. Veliko dela imamo z zvesto reprodukcijo barv tudi pri kakšnih večjih tiskovinah, to so predvsem letaki, plakati, reklamne table in podobni izdelki. Na večjih formatih se zelo hitro pokažejo tudi manjše pomanjkljivosti, zato moramo biti pri oblikovanju in pripravi motiva še kako pozorni, odločilno pa je seveda tudi samo tiskanje.

Nič čudnega torej, da se za tisk fotografij in drugih zahtevnih motivov uporablja specializirana oprema, ki lahko ponudi kar najbolj zanesljivo reprodukcijo barv. Za fotografije se uporabljajo posebni fotografski tiskalniki, ki so prilagojeni prav za to nalogo. Omogočajo uporabo večje zbirke kakovostnih barv, tako da lahko bolje zadenejo naravno podobo barv, seveda pa tudi jasne linije, prelive in kontraste. Za kar najboljši učinek se vsekakor splača za tisk fotografij izbrati vrhunsko opremo, ki je do potankosti prilagojena prav tem opravilom – takšne tiskalnike najdemo pri profesionalnih tiskarjih.

Letaki, plakati in druge večje tiskovine zahtevajo nekoliko drugačno mehanizacijo, čeprav gre prav tako za zahtevnejše barvne motive. Za takšne tiskovine običajno uporabimo širokoformatni tiskalnik oziroma ploter, imamo pa na voljo različne opcije, ki omogočajo izdelavo kar najboljšega končnega izdelka. Pri teh tiskovinah se srečujemo z zelo raznolikimi izzivi, ki niso vedno povezani le z barvno paleto izbranega motiva. Pogosto so recimo letaki natisnjeni na posebne vrste papirja, prilagojeni morajo biti različnim obremenitvam iz okolja, prav tako morajo biti dovolj vzdržljivi, da jih lahko brezskrbno delimo mimoidočim ali predstavimo svojim obiskovalcem. Pri večjih formatih je treba pomisliti tudi na to, kako bomo gradivo sploh predstavili, običajno se tiskovine kombinirajo z okviri, tablami in panoji. Vse to vpliva na možnosti, ki jih imamo pri tiskanju barvnega motiva, in na končni rezultat.