Kriptovalute

Težava pri ocenjevanju cen kripto valut

Paul Krugman,ekonomist New York Timesa, še vedno argumentira proti Bitcoinu. Sprašuje, zakaj bi trgovali s takimi nestabilinmi sredstvi, če pa nimajo temeljev? “Torej, Bitcoin je pravkar izgubil polovico svoje vrednosti. Kje zdaj stoji v razmerju s svojimi temelji? Težko reči, ker ni nobenih temeljev. Danes bolj kot kadarkoli, to izgleda kot čisti balon.”

Pojdimo korak nazaj. Kako pomembni so temelj za vlaganje v valute? Pri obravnavanju javnih delnic,  imamo dostop do širokega nabora podatkov o podjetju – njihova rast prihodkov, razmerje med ceno in plačo itd. Medtem ko so osnove lahko koristne, ponavadi niso dovolj, da bi bi z njimi lahko tudi odločili, s katerimi delnicami naj bi se trgovalo.

Pred nekaj meseci je trgovec  na skupnosti za investicijske algoritme Quantopian spraševal, če bi zgradil uspešno strategijo trgovanja z le z osnovnimi podatki. Rezultati so razočarali. Sestavljena strategija je imela zelo slab odziv, kar je povzročilo povratne informacije od moderatorja:

“Čisto temeljne strategije imajo navadno dolgogoročna napovedna obzorja v svojih dejavnikih. Zato je tudi njihova redka narava težko ocenljiva, saj bi morali čakati leta, da se razvije dovolj vzorčnih točk.”

Z drugimi besedami, temelji so dobri in zagotovo obstajajo tudi nekatere dobre strategije, ki jih uporabljajo. Toda veliko poklicnih trgovcev gleda izven teh  temeljev, ko sprejemajo odločitve o trgovanju. Torej odsotnost tradicionalnih temeljev iz kripto sveta ne bi smela biti sama po sebi velik problem.

Za možnost nakupa kriptovalut in raznih informacij iz sveta kripta – vse v slovenskem jeziku, pa le obiščite stran Kriptomat.io.

Cenovni podatki

Drug način ocenjevanja tveganja in potencialne nagrade je pregledovanje preteklih cenovnih podatkov. To lahko storimo tako z delnicami, kot s kripto valutami kot sta Bitcon in Ethereum.

Ključni izraz pri ocenjevanju cenovnih podatkov je  Sharpe razmerje. To je rezultat donosnosti naložbe sredstva deljeno z njeno nestabilnostjo. Cilj je maksimirati to vrednost. Dobro Sharpe razmerje mora biti nad 1,0, vsaj običajno.

Ker pa so vse kriptokotovitve videle tako velike donose, bodo njihova Sharpe razmerja na splošno tudi nad 1,0. Vendar so nekatere bolj nestabilne kot druge. Z uporabo Sharpe razmerja kot prelomno točko lahko ugotovimo, katera je najboljša mešanica kripto valut za njihovo raven nestabilnosti. To je podobno, kakor upravitelji portfelja določijo, kako deliti svoj portfelj. Investirajo v manjše kupčke domačega kapitala, tujega kapitala in obveznic. Pravilna mešanica bo zmanjšala nestabilnost za želeno stopnjo vračanja.

Alternativni načini ocenjevanja kripto valut

Vodilni eksperti v kripto svetu iščejo alternativne načine za ocenjevanje osnovne vrednosti kripto valut. Fred Wilson, znan investor v kripto valute pravi: “Imeti moraš nekaj osnovne teorije vrednosti, ki jo potem srdovito uporabljaš v praksi”

Nekatere osnovne podlage za kripto valute so:

  • Razmerje med vrednostjo omrežja in transakcijami (NTV) – To meri količino menjavanega volumna kot indikator kako pogosto je v uporabi.
  • Dnevno aktivni uporabni (ali nevno aktivni naslovi – DAA) – koliko uporabnikov uporablja to kripto valuto in transakcije na mesečni ravni?
  • Ekonimija ponudbe in povpraševanja, prenešena na kripto vlaute z monetarno teorijo

Če vas zanima, si tudi preberite 11 nastevot za Bitcoin trgovanje.