Stropni ventilator preprečuje agresivne klimatske pogoje v hlevu

Stropni ventilator preprečuje agresivne klimatske pogoje v hlevu

Hlev je prostor v katerem običajno vladajo neprijetne klimatske razmere. Poleg velike vročine poleti, je v hlevu običajno velika koncentracija amonijaka, vlage, umazanije in tudi prahu. Vsi ti dejavniki lahko negativno vplivajo na pogoje v hlevu, če se jih ne lotimo pravilno. Bistveno pri tem je izbira ustreznega prezračevanja, pri čemer je za takšne agresivne klimatske pogoje najbolj primeren stropni ventilator.

Kot že samo ime pove, je stropni ventilator namenjen namestitvi na strop. Še posebej je primeren za hleve s prosto rejo, v katerih ni pregradnih sten. Njegovo delovanje poteka na takšen način, da omogoča učinkovito vertikalno prezračevanje, ki omogoča najboljše klimatske pogoje v hlevu. Stropni ventilator je v celoti izdelan iz kovine, ki pa je prevlečena z epoksi prevleko. Elise so iz lahkega aluminija in so aerodinamično oblikovane tako, da zagotavljajo maksimalno vrtinčenje zraka. Ventilator se odlikuje tudi po nizki porabi energije.

Folija za silos je zelo pomembna pri postopku siliranja

V Sloveniji je vedno bolj razširjeno siliranje v koritastih silosih, predvsem zaradi boljše tehnologije. Tovrstni silosi so natančno načrtovani in izdelani, saj le tako omogočajo čim bolj kakovostno pripravo krme oziroma silaže. Podobno kot izgradnja silosa, pa je pomembna tudi priprava silosa in postopek siliranja. V ta namen se že pred siliranjem preko silosnih sten položi tanka prozorna folija za silos, ki pa je tudi mehansko zelo odporna na trganje.

Potem, ko se silaža razporedi po celotni površini silosa, jo je potrebno dobro pretlačiti, da se iz nje odstrani preostali kisik. S tem pa postopke še ni končan, saj je potrebno silažo neprodušno zapreti. Za pokrivanje silosa se najprej uporabi tanka podfolija debeline 0,4 mm, nato pa se uporabi še folija za silos, ki je tudi UV obstojna. Ob robovih se uporabijo še silirne vreče, ki so namenjene učinkoviti zatesnitvi silaže.