Motorna kosilnica

Ročno in motorno orodje pri delu okoli hiše

Dolgo časa smo kar na roke brez večjih težav in z odličnimi rezultati skrbeli za vzdrževanje podobe okolice hiše, pa tudi za večje zelenice in druge zunanje površine. Danes pa je tega zmožen le malokdo – ne zato, ker se ne bi želeli lotevati ročnega dela, temveč zato, ker so na voljo bistveno učinkovitejše motorne naprave.

Motorna kosilnica bo trato pokosila bistveno hitreje kot ročna kosa, prav tako si lahko obetamo tudi veliko boljše rezultate. Pomembno je seveda še to, da se pri delu ni treba posebej truditi, saj ravno zato uporabljamo napredno orodje. Motorna kosilnica je že standardna oprema, ki jo ima v vrtni lopi praktično vsako gospodinjstvo. Na voljo pa so tudi bistveno naprednejši izdelki s tega področja, med drugim robotske kosilnice, vrtni traktorji in podobne zadeve. Že osnovna motorna kosilnica pa bo na domačih zelenicah prekosila ročno orodje – izjema so le posebni primeri, na primer obdelava zelo majhnih površin ali pa košenje okoli kakih posebnih ovir.

Pri delu z lesom se prednosti sodobne tehnologije le še bolj izkažejo. Za primer lahko vzamemo vsako motorno žago, recimo Stihl MS 391, ki v petih minutah opravi delo, za katerega bi z ročnim orodjem potrebovali več ur. Stihl MS 391 je napredna motorna žaga srednjega cenovnega razreda, s tem pa v enem izdelku pokrije funkcionalnosti velike zbirke ročnega orodja. Omogoča recimo podiranje dreves, rezanje vej, pripravo drv, čiščenje grmičevja in še kaj – za vse to bi potrebovali celo zbirko različnih ročnih pripomočkov. Seveda lahko še vedno veliko malenkosti postorimo na roke – Stihl MS 391 se odlično izkaže pri rezanju vej, a je za hitro klestenje nerodna izbira. Če nimamo veliko dela, je pogosto lažje in hitreje takšne opravke storiti kar na roke, še posebej, če imamo res na voljo primerno orodje.