Urejanje mansarde

Preureditev podstrešja

V večini hiš je podstrešje zelo slabo izkoriščen prostor. Služi na primer le odlaganju stvari, ki drugje ne najdejo prostora, zato pogosto pod streho najdemo staro pohištvo in drugo kramo. Velika škoda je na ta način pustiti prostor neizkoriščen, še posebej zato, ker je možno z nekaj enostavnimi prilagoditvami podstrešje preurediti v uporabno mansardo.

Urejanje mansarde je v mnogih primerih zelo enostavno in ne zahteva niti gradbenega dovoljenja. To omogočajo na primer predelne stene v stanovanju, suhomontažna vgradnja izolacije ter drugi posegi, ki bistveno spremenijo občutek in podobo prostora, a ne vplivajo na nosilno konstrukcijo zgradbe. Predelne stene v stanovanju na primer omogočajo zelo učinkovito oblikovanje prostorov z minimalnim delom, kar je za urejanje mansarde optimalna rešitev. Tudi drug posegi so v večini primerov zelo enostavni.

A najprej se je treba prepričati, da tovrstna preureditev podstrešja sploh pride v poštev. Čisto možno je, da bodo potrebni večji posegi. Če bodo gradbena dela posegala v nosilno konstrukcijo zgradbe, bo potrebno gradbeno dovoljenje. To je pogosto potrebno, če želimo v mansardo spremeniti podstrešje, ki nikoli ni bilo predvideno za takšno rabo. Izdelava mansarde na ta način pa pravzaprav odpira nove možnosti. Predelne stene v stanovanju lahko nadomestimo z drugimi rešitvami, prav tako lahko bistveno bolj preuredimo stene in strop mansarde. Lahko vplivamo celo na osnovne lastnosti prostora, na primer dimenzije in višino, čeprav je tovrstno urejanje mansarde že kar konkreten poseg. Posebej enostavne in hitre pa so adaptacije obstoječih mansard in podstrešij, ki so že primerno izdelana za tak namen.