zarnice za projektorje

Prednosti sodobnih projektorjev

Čeprav se morda zdi, da so vsi projektorji več ali manj enaki ali pa vsaj povsem primerljivi, je na tem področju ogromno razlik in tudi napredek je stalen. Sodobni projektorji so veliko zmogljivejši in bolj vsestranski od tistih, ki smo jih uporabljali pred desetletjem ali dvema, predvsem pa postajajo z novimi tehnologijami varčnejši in cenejši. Žarnice za projektorje, ki so vedno veljale za nujno zlo med uporabniki projekcijske opreme, se počasi že poslavljajo – nadomestili so jih LED projektorji, ki namesto običajnih žarnic uporabljajo LED osvetlitev.

Ko se znebimo žarnice za projektorje, postanejo prednosti sodobnih naprav očitne. Alternative zagotavljajo bistveno daljšo življenjsko dobo in manj vzdrževanja, predvsem pa manj stroškov z menjavo žarnic. Če so klasični projektorji lahko obljubili kakšnih 5.000 ur delovanja z eno žarnico, bo osvetlitev sodobnih projektorjev brez težav delovala 20.000 ur in več. Žarnice so bile nesramno drage in so pogosto terjale skoraj polovico zneska, ki bi ga sicer odšteli za novo napravo. In ker jih je bilo treba pogosto menjati, so se stroški hitro nabrali. Sodobni LED projektorji nimajo takšnih težav – pravzaprav LED osvetlitev ni le bolj trajna, temveč tudi veliko bolj varčna, tako da naprava pri delovanju ne bo porabila veliko energije, kar pomeni dodaten prihranek.

Žarnice za projektorje so očitno odslužile svoj namen, nadomestili jih bodo LED projektorji in alternative, med katerimi najdemo med drugimi tudi laserje. Seveda pa so klasični projektorji še vedno odlična rešitev za nekatere primere – na primer, če iščemo poceni projektor za osebno rabo. Ob 5-urni tedenski uporabi bo tak projektor z eno žarnico zdržal še več kot deset let, če seveda ne bo drugih težav.