polaganje izolacije

Pravilna vgradnja izolacije v podstrešje

Stanovanjski objekti v Sloveniji so procentualno v največji meri zgrajeni iz dvokapnic oz. štirikapnic. Stari objekti imajo običajno zgrajeno podstrešno konstrukcijo imenovano hladno strehov. Hladno podstrešje je bilo včasih namenjeno sušenju perila oz različnih dobrotam. Danes so se stvari bistveno spremenile. Izolacija podstrešja je nujno potrebna od posameznika pa je odvisno kako samo podstrešje izolira. Iz izkušenj lahko potrdimo, da imajo vsi stari objekti izolacijo dodano med strešno lesno konstrukcijo (med špirovce). S tem se klasična hladna podstreha spremeni v topel izoliran prostor. Seveda je v tem primeru potrebla tudi izolacija mansarde na zunanjih zidnih oblogah. S katero lahko zagotovimo, da so praktično vse odprtine primerno zatesnjene in da topel oz. hladen zrak ne prihaja v podstrešni prostor.

Seveda pa so tehnike izoliranja lahko različne. V dostih primerih, kjer je mansardni del betoniran je potrebno tudi ta del površine dodatno izolirati. Običajno se na te površine položi toplotna izolacija iz mineralne steklene volne. Takšen tip izolacije odlično zadrži vse temperaturne spremembe. Nekateri pravijo, da med drugim ta izolacija tudi diha (malo v šali, malo za res: dajte glavo notri in dihajte) Takšen tip izolacije pri normalnih temperaturnih spremembah ne diha. Prvi parni znaki se kažejo pri 95 stopinjah. To lahko preverite tudi sami, da položite vodo na kuhalnik in preverite koliko parnih meglic pride ven pri nižnih temperaturah. A vrnimo se nazaj, izolacija je nujno potrebna, kati v nasprotnem primeru prihaja do toplotnih mostov med betonskim delom in strešno konstrukcijo. Izvedli smo tudi sam test kaj pomeni biti brez dodatne izolacije na betonskem delu in na ostalih stenjskih površinah. V zimskem času je bil hlad neizprosen. Ko smo na objekt dodali izolacijo je temperatura v notranjih prostorih v zimskem času ostala na 23 stopinjah pri normalnem ogrevanju prostora. Izolacije je bilo potrebno dodati med 35-40 cm. To pomeni, da v tem primeru podstrešje v celoti še ni bilo izolirano. V letošnjem letu se bo prenavljala tudi streha in istočasno dodala tudi izolacija med lesne odprtine, zato pričakujemo še dodatno izboljšanje izolacijskega faktorja, kar bo na dolgi rok pomenilo manj izgub.

V kolikšnem času se da poizolirati stanovanjski objekt?

Betonsko površino je možno poizolirati v zgolj dveh dneh. Vgradna izolacije je popolnoma preprosta. Pri gradnji priporočamo masko in rokavice ( obvezna zaščitna oprema). Pri mineralni volni ne prihaja do srbenja a je vse eno priporočljiva zašlita zaradi nevidnih prašnih delcev. Ti delci so lahko zelo škodljivi.

Kako se lotiti vgradnje izolacije?

V kolikor imate obstoječ objekt vam priporočamo, da stvari delate po sklopih. Seveda v prvi fazi preverite kvaliteto strešnikov. V kolikor so strešniki še solidni razkrite polovico strehe in jo nato pokrite nazaj. Zakaj takšna praksa? Priporočljivo je, da imate v prvi vrsti čim manj dela s prenašanjem strešne konstrukcije in v drugi vrsti, da izolacija ostane res suha. Ko imate strešni del odkrit je potrebno pričeti polagati strešno izolacijo v roli po površini. Priporočljivo je tudi, da se na vsake toliko metrov sama izolacija tudi pritrdi, da čez leta ne prihaja do večih premikov. S tem si lahko zagotovimo, da bo manj toplotnih mostov. Resnično je biti pozoren, da so vsi deli dodobra zapolnjeni. To ne pomeni, da vam ne priporočamo dodati več izolacije.

Po prvem nanosu izolacije vam priporočamo, da naredite polaganje drugega sloja izolacije čez stike prve položene izolacije. S tem boste ustvarili dodatno tesnitev in manj toplotnih mostov. Vrhni del izolacije lahko med drugim na koncu povežete še z izolacijskim trakom. Ta bo izolacijske površine ohranjal popolnoma na istih pozicijah.

Koliko časa bo takšna izolacija zadostna za naš objekt?

V kolikor so naši predhodniki živeli brez izolacije že več kot 1000 let verjemite, da bo ta izolacija na novem oz. prenovljenem objektu ostala nadaljnjih 100 let. Zaradi svoje kvalitete in popolnega izkoristka, ki ga izolacije ponujajo je zgolj dež tisti dejavnik, ki bo samo izolacijo dotrajal. To pomeni, da na vsake 10 let preverite stršeno konstrukcijo in v kolikor ni nobenih odprtin, ni nobene potrebe stranu, da bi izolacija pričela razpadati.

Pri polaganju izolacije med lesene dele priporočamo sledeče: Bodite pozorni, da je izolacija vgrajena pravilno. To pomeni, da so vsi deli dodobra poizolirani. To lahko preverite tudi s toplotno kamero. V kolikor bodo določeni deli premalo poizolirani boste na tistem delu imeli toplotni most. Ta toplotni most lahko prinese kondenz, kar pa zopet ni v redu za samo izolacijo.