stol pisarniski

Pisarniški stoli za lastno uporabo

Pisarniški stoli, ki jih srečujemo v sodobnih pisarnah in na drugih delovnih mestih, imajo jasen namen in morajo imeti tudi določene odlike, zaradi katerih so v tej vlogi uporabni. Če izbiramo pisarniški stol za lastno uporabo, so zahteve nekoliko prilagojene in običajne pisarniške rešitve morda ne pridejo v poštev. Pravzaprav je vprašljivo, ali je stol pisarniški ali ne, če ga ne uporabljamo v pisarni, a glede na to, da za lastne potrebe doma ali drugje pogosto uporabljamo kar iste stole, kot se uporabljajo v pisarnah, distinkcija ne igra velike vloge.

Otroški pisarniški stoli

Posebno pozornost pri izbiri terjajo otroški pisarniški stoli. Ti morajo namreč imeti nekatere ključne lastnosti, ki naredijo dober otroški stol. Predvsem morajo ustrezati otroku, ne samo z vidika udobja, temveč tudi z vidika zdravja. Otroško telo še raste in se razvija, zato je dovzetno za nezdrave navade. Nepravilno sedenje lahko vodi v nepravilno rast hrbtenice, zato morajo biti otroški pisarniški stoli ergonomsko oblikovani. Poleg tega seveda ne škodi, da so udobni in prijetni za sedenje – že tako je otroke pogosto težko pripraviti do tega, da bi sedeli za mizo več kot pet minut skupaj.

Naj je stol pisarniški ali ne, naj se uporablja za pisalno mizo ali ne, ima vedno nekatere lastnosti, ki ga ločijo od drugih stolov. Če želi biti stol pisarniški, bo udoben in prilagodljiv, primeren za daljši čas sedenja. Ne sme ovirati dela, na primer pisanja ali tipkanja. Pogosto ima kolesca in naslonjala za roke ter druge elemente, ki še razširijo njegovo funkcionalnost.