Papir za peko

Papir in folije pri peki peciva

Papir za peko je za marsikaterega domačega kulinaričnega ustvarjalca nepogrešljiv pripomoček, brez katerega si več ne moremo predstavljati praznične sezone peke piškotov in drugih slaščic, vsekakor pa se tovrstna kuhinjska oprema zelo izkaže tudi pri vsakdanji pripravi hrane. Pametno je torej poskrbeti za to, da je peki papir vedno na zalogi. A vseeno se rado zgodi, da je masa za piškote že pripravljena in pečica že segreta, ko ugotovimo, da manjka papir za peko. Na srečo se v tem primeru ne bo treba odpovedati slastnim piškotom, le postopek bo treba nekoliko prilagoditi.

Klasična alternativa je seveda ta, da pekač preprosto premažemo z oljem, maslom ali drugo maščobo. Le kapljica oziroma tanka plast zadostuje, da se pecivo ne prilepi na pekač ali zažge. V večini primerov je to zadosten ukrep za brezskrbno peko.

Seveda pa lahko uporabimo drugačne alternative. Poznamo recimo posebne folijo oziroma podlage iz umetnih mas, ki se v vlogi peki papirja obnesejo prav tako dobro. Takšen pripomoček je zelo vsestranski, zato ga je dobro imeti doma. Namesto papirja za peko se seveda lahko uporabljajo tudi določeni modeli.

Po peki

Ko je pecivo pripravljeno, je uporabna streč folija oziroma kakšna druga podobna folija. Streč folija seveda poskrbi za enostavno shranjevanje peciva, kar se izkaže za zelo priročno v času praznikov ali ob drugih priložnostih, ko pripravimo večje količine peciva, ki niso namenjene takojšnji postrežbi. Streč folija celoten pladenj peciva enostavno zavaruje in tudi ohrani svežino jedi, hkrati omogoča preprosto shranjevanje v hladilniku, ne da bi se slaščice navzele vonja ali okusa drugih živil.