Otroška oprema

Katera je nujno potrebna otroška oprema in zakaj?

Pri izbiri otroške opreme se moramo vselej vprašati čemu je določena otroška oprema namenjena in kje je bomo uporabljali? V kolikor na slednje vprašanje nimamo odgovora, opreme zagotovo ne potrebujemo. Če pri obeh odgovorih najdemo namen uporabe opreme, pa je nakup slednje zagotovo smiseln. Otroška oprema, ki jo otrok nujno potrebuje je voziček, pleničke, posteljica, pribor za osebno higieno, osnovne igrače, pripomočki za razvoj, avtosedež v kolikor ga bomo vozili v avtomobilu, oblačila in še bi lahko naštevali.

Nujne otroške opreme je torej pri otroku kar nekaj zato najboljše mesto za nakup je tukaj https://www.mali-vragci.si/otroska-oprema. V kolikor ste nekoliko na tesno s finančnimi sredstvi je mogoče določeno nujno opremo kupiti tudi rabljeno ali jo lahko dobite podarjeno. Je pa tudi res, da ima vsak starš drugačen spisek nujno opreme in drugačna merila. Prav tako ima vsak drugačno merilo koliko je smiselno dati za nakup otroške opreme. V kolikor kupimo rabljeno otroško opremo lahko veliko privarčujemo, predvsem pa nam ostane denar za nakup še kakšne dodatne opreme. Pogosto namreč otroci opremo zelo hitro prerastejo in je nakup rabljene smiseln. Slednje seveda nikakor ne velja za tisto opremo, ki je namenjena higieni ali prehranjevanju, slednje zagotovo ne moremo kupiti rabljene.

Otroška oprema mora biti ekološko sprejemljiva, nikakor ne sme vsebovati kakšnih nevarnih snovi, katere bi lahko vplivale na otrokovo zdravje ali ga celo ogrozile. Čim otrok nekoliko odraste ga je smiselno vprašati, katera otroška oprema mu je všeč in kaj bi želel. Vsekakor je spodbudno, da se starši odločijo za sodelovanje z otrokom in pri nakupu upoštevajo tudi njegove želje. Morebiti je celo smiselno, da otroka povabimo k sodelovanju pri nakupu in si lahko za svoj privarčevani denar, ki ga je prejel od starih staršev kupi kakšen izdelek. Verjemite, da bo otrok na to potezo še kako ponosen in bo izdelek ne samo cenil, vendar tudi zelo skrbno ravnal z njim. Sodelovanje otroka s starši pa bo spodbudilo tudi medsebojne družinske vezi, saj se bodo otroci počutili zaželene, koristne in bodo prepričani, da njihovi starši cenijo njihovo mnenje. Vsekakor bi bilo potrebno opozoriti tudi na dejstvo, da nikakor ne smemo pogojevati otroško opremo z odnosom do otroka oziroma ljubeznijo. Otroka ne smemo s stvarmi podkupovati.

Slednje pgoosto počnejo starši po ločitvi, ko si želijo pridobiti otrokovo naklonjenost in mu kupujejo izdelke v zameno za njegovo ljubezen oziroma menijo, da jih bo zaradi tega otrok imel raje. Slednje početje je nesmiselno in lahko na otroku pusti resne posledice, ki pa jih dejansko nihče ne želi. Otroka moramo načiti, da ceni izdelke, katere mu kupimo, da jih ne uničuje in da mu povemo, da ni samoumevno, da nekaj dobi. V kolikor med pregledom opreme spoznamo, da slednja ni primerna za otroka, se z otrokom pogovorimo in mu razložimo, zakaj določene opreme ne more moremo kupiti in mu damo možnost, da si izbere drugo, ki je morebiti bolj kvalitetna, varna in uporabna. Morda bo otrok sprva trmaril, vendar bo kmalu sponzal, da je slednje bolje tudi zanj.

Otroška oprema ne sme biti samoumevna in jo mora otrok znati ceniti ter z njo lepo ravnati.