oljen parket

Opremljanje talne površine z oljnim parketom

Pri izbiri opremljanja prostora ima velik pomen izbor parketa, katerega bomo namestili v prostor. Veliko ljudi se odloči za izbiro oljnega parketa, vendar je pri izbiri le tega potrebno biti pozoren na nekatere stvari. 

Zelo pomembno je, da je pri izbiri oljnega parketa znano, katero olje je bilo uporabljeno. Če je olje, ki je bilo uporabljeno za oljen parket kvalitetno, je potem vzdrževanje in življenjska doba oljnega parketa mnogo daljša. Na sploh pa se na oljnem parketu potem pojavi manj prask.

Ko kupimo oljen parket, je ta lahko že tovarniško oljen. Sloj olja, ki je nanešen že v tovarni ne zadošča, da bi oljni parket zaščitil pred praskami in drugimi različnimi poškodbami. 

Pomembno, je da oljen parket še dodatno premažemo z voskom za njegov lepši izgled in ohranjanje. Oljni parket je lahko izdelan iz veliko različnih vrst lesa, kot so bambus, hrast, jesen in mnogo drugih.

Če se odločite za oljni parket, morate biti pozorni na to, da zahteva malenkost več pozornosti pri vzdrževanju in čiščenju, ker vsa umazanija in tekočine odstranjujejo olje iz parketa. 

Kaj so značilnosti lamelnega parketa

Lamelni parket je narejen oziroma sestavljen iz več manjših delov lamela. Večinoma meri v dolžino 160mm, njegova debelina pa je do 10 mm. Za lažjo in hitrejšo montažo so lamele spojene na nosilni mrežici. 

Lamelni parket je izredno priljubljena vrsta parketa, saj prostoru nudi domačnost in udobje. Vsem dobro poznana je kockasta oziroma mozaična postavitev lamelnega parketa. Obstajajo pa tudi druge vrste postavite, angleški videz in paralelni videz.

Če se odločite za lamelni parket, ga je naknadno potrebno lakirati, brusiti, oljiti in kitati. Namestitev lamelnega parketa je hitra in majn težavna, kot pri polaganju drugih vrst parketov. Pri polaganju morajo tla biti čista in osušena. Za njegovo lepljenje se priporoča disperzijsko lepilo.

Ko je lamelni parket položen, ga je potrebno pustiti 4 do 16 dni v mirovanju, da se popolnoma posuši in ustali.