Roloji

Notranje možnosti zasenčenja

V notranjih prostorih potrebujemo zaščito pred soncem, ki jo zagotavljajo predvsem znotraj montirana senčila. Med njimi so vsem najbolj znane zavese, ki jih srečujemo praktično povsod. V zadnjih desetletjih pa so se popularizirala še druga senčila, ki imajo minimalistični izgled, a vendar ponujajo veliko boljši učinek.

Najbolj poznane so prav gotovo notranje žaluzije iz pločevinastih lamel. Take žaluzije so zelo poceni za izdelavo in omogočajo zelo enostavno pritrditev na že obstoječe okenske okvirje, tudi če so ti starejšega tipa. Zato se notranje žaluzije največ uporablja pri adaptaciji starejših stanovanj, ki jih tako ni potrebno dodatno urejati z zunanje strani.

Po drugi strani pa moramo pri naknadnem opremljanju starejših stanovanj poskrbeti tudi za estetiko. Notranje žaluzije so poceni in praktične, toda nimajo ravno zelo lepega izgleda, zato velja razmisliti o kakšni bolj lepi možnosti. Roloji so ena od oblik notranjih senčil, ki lahko zelo veliko pripomorejo k estetskemu videzu prostora. Različne barve, za katere se lahko odločimo pri izbiri roloja, poživijo stanovanje in mu dajo dušo. Tudi roloji so zelo enostavni za montažo in ponujajo odlične možnosti za naknadno opremljanje starejših stanovanj. Za še bolj eleganten videz pa roloji niso dovolj, zato predstavimo še druge možnosti.

Še lepšo rešitev predstavljajo lamelne zavese. Njihov princip konstrukcije omogoča izjemno ravno stanje brez zamudnega vzdrževanja. Lamelne zavese so namreč sestavljene iz platnenih trakov ustrezne debeline, ki so nanizani na zgornji karnisi, na spodnji strani pa jih sproti ravnajo všite uteži. Zato so lamelne zavese povsem nezahtevne za vzdrževanje, ker poleg tega, da vedno ostanejo ravne, tudi odbijajo prah s pomočjo antistatične tkanine. Upravljanje lamelnih zaves je povsem enostavno. Z dvema ročicama lahko upravljamo njihov nagib in s tem količino svetlobe, ki jo prepustijo v notranjost. Krožna vrvica pa omogoča, da jih povsem umaknemo v eno ali drugo stran.