kamin

Nostalgično presketanje polen

Dandanes imamo za ogrevanje stanovanja na voljo mnogo opcij različnih goriv in načinov ogrevanja, med katerimi lahko izbiramo. Kljub temu se mnogi med nami nostalgično oziramo nazaj na čas, ko smo se greli za pečjo ali pred kaminom naših starih staršev. Krušna peč in kamin v tistih časih nista odigrala samo vloge inštrumentov za ogrevanje, temveč sta imela tudi komunikacijsko vlogo – pred kaminom se je ob hladnih večerih zbrala cela družina. Velika razlika od danes, ko smo običajno družinski člani iste družine pospravljeni vsak v svojo sobo, kjer se, če je že potrebno, stisnemo ob svoj radiator.

Zato se tudi danes mnogi odločajo, da bodo poleg centralnega gretja z radiatorji in morebitnega talnega gretja v svoj dom vgradili tudi kamini na drva .Ta nam za razliko od plinskih in električnih kaminov da prav posebno nostalgičen občutek s svojim presketanjem plamen ter z značilnim vonjem. Nekateri bodo dejali, da je edini pravi kamin kamin na drva, saj je prav nalaganje drv in opazovanje, kako se ogenj počasi širi čez naložena drva, tisto, kar jih najbolj privlači pri kaminu.

Poskrbimo za varen odvod vročega zraka

Pri vdelavi kamina na drva moramo seveda biti pozorni tudi na to, da smo poskrbeli tudi za ustrezen odvod vročega zraka iz kamina. S tem, ko v naše domovanje prinesemo tako velik ogenj seveda tvegamo, da bomo ob slučaju neprevidnosti ta ogenj po nesreči razširili še na tiste dele našega doma, kjer ognja običajno ne želimo. Kamin na drva je seveda izjemno prikupen dodatek našemu domu, ki mu prida prijetnosti in domačnosti, nikakor pa ni odveč previdnost in skrb, da ne bi tudi drugi deli našega doma postali drva za lačen ogenj, ki bi se utegnil razširiti iz kamina. Pred vdelavo kamina se torej splača posvetovati s strokovnjaki, ki bodo poskrbeli, da bo toplina našega doma ostala le toliko topla, koliko si želimo.