Zvočna izolacija

Na kaj misliti pri adaptaciji mansarde?

Izdelava mansarde je priljubljen projekt tistih, ki želijo v celoti izkoristiti razpoložljivi prostor v hiši. Običajno je podstrešje v neki meri že urejeno in pripravljeno na uporabo, prostore je treba le adaptirati in opremiti. To pomeni, da kakšni večji projekti morda sploh ne bodo potrebni, seveda pa je to povsem odvisno od dejanskih okoliščin in konkretnega primera. Vedno pa se splača nekaj pozornosti nameniti najpogostejšim opravkom, s katerimi se srečamo pri adaptaciji mansarde.

Izolacija

Ena izmed šibkih točk podstrešnih prostorov je običajno izolacija. Tako toplotna kot zvočna izolacija podstrešja sta v večini stavb pomanjkljivi, saj ni razloga, da bi streho izolirali, če podstrešje že v izhodišču ni bilo namenjeno oblikovanju bivalnih prostorov. Zato izdelava mansarde zahteva ureditev izolacije, kar je običajno en izmed večjih opravkov pri takšnem projektu.

Ni pa nujno, da bo toplotna oziroma zvočna izolacija mansarde zahtevala veliko dela ali denarja. Odvisno od primera, toda večinoma je možno izolacijo izdelati kar suhomontažno, torej brez dragih, težkih in zamudnih gradbenih del. Suhomontažna izvedba izolacije ponuja odlične rezultate za ugodno ceno, predvsem pa brez nepotrebnih komplikacij, ki bi delo zavlekle v nedogled. Ne glede na to, katero možnost izberemo, morata biti toplotna in zvočna izolacija kos svoji nalogi. Brez dobre izolacije ne moremo pričakovati visoke kakovosti bivanja v mansardnih prostorih.

Napeljave

Še ena šibka točka so napeljave, ki so v stanovanjskih prostorih hiše dobro urejene, do podstrešnih prostorov pa verjetno ne segajo. Izdelava mansarde mora tudi to vzeti v zakup, sicer se lahko zgodi, da bomo ostali brez ključnih funkcionalnosti stanovanjskih prostorov. Urejanje pomembnih napeljav je lahko zahteven projekt, saj vsi sistemi niso enostavno dostopni. Najlažje bo urediti električno napeljavo, nekaj več dela pa običajno zahtevata vodovodni in kanalizacijski sistem. Spet je prava rešitev odvisna od primera, nekatere hiše so za razširitev tovrstnih napeljav dobro pripravljene, druge ne.