Menjava stekla na telefonu

Menjava stekla na telefonu

Med vsemi deli telefona je verjetno prav steklo podvrženo največjim obremenitvam. Čeprav te niso vedno povsem neposredne, se pri dolgoročni uporabi najprej pokažejo prav posledice na površini zaslona. Tam so namreč poškodbe tudi najbolj moteče, saj opraskano ohišje ne moti uporabe telefona, na zaslonu pa se pozna prav vsaka praska. Nič čudnega torej, da je menjava stekla na telefonu med najbolj pogostimi posegi, ki jih izvajajo servisi. Kako se torej lotiti tega postopka?

Najprej moramo najti zanesljivega serviserja, ki se ukvarja s telefoni določene znamke. To je na primer pooblaščeni Huawei servis, ki bo prevzel v oskrbo telefone tega proizvajalca. Mnogi serviserji delajo s telefoni več znamk, nekateri pa so specializirani zgolj za eno znamko. Med slednjimi izstopajo predvsem iPhone servisi, ki ponujajo le servisiranje Applovih mobilnih telefonov, medtem ko pri drugih telefonih običajno naletimo na nekoliko širšo ponudbo. Vsekakor pa se splača iskati pravega ponudnika tam, kjer najdemo pooblastilo proizvajalca telefona. Za Huawei telefon je smiselna izbira seveda Huawei servis, tudi zato, ker se bodo strokovnjaki na naš telefon tam najbolj spoznali.

Menjava stekla na telefonu je lahko enostaven postopek, če gre le za površinske poškodbe, na primer praske. V tem primeru se zamenja le vrhnja plast, medtem ko večina kosov telefona ostaja na svojem mestu. Poleg tega pa Huawei servis gotovo ponuja tudi bistveno večje posege v telefon – včasih je zaslon poškodovan tudi v spodnjih plasteh, ki bodo zahtevale zamenjavo. Več o tem bo povedal diagnostični postopek, ki ga opravijo strokovnjaki na servisu. V primeru, da je potrebna menjava celotnega zaslona, ne le vrhnjega stekla, bo postopek seveda nekoliko zahtevnejši, predvsem pa dražji. Medtem ko je vrhnje steklo možno zamenjati že za kakšnih 20 evrov, bo celoten zaslon gotovo stal preko 100 evrov. Tako je menjava stekla na telefonu lahko tudi nekoliko nepredvidljiva, čeprav so posegi skoraj vedno zelo uspešno opravljeni.