Aluminijasta folija

Materiali v kuhinji

V kuhinji se za uporabne izkažejo zelo raznoliki materiali, ki služijo različnim namenom. Pri delu s hrano je treba skrbno izbrati ustrezne pripomočke, napačna odločitev pa lahko povsem pokvari obrok. Še posebej pa je previdnost zahtevana v restavracijah in drugih obratih, ki se redno ukvarjajo s pripravo hrane. V teh primerih je pametno izbrati materiale, ki so preizkušeni in varni – takšna je na primer aluminijasta folija, vedno bolj pa se uporablja tudi embalaža iz stiroporja.

Aluminijasta folija je dobro znana spremljevalka vsakega kuharja. Praktično povsod, kjer imamo opravka s hrano, bo tudi alu folija dobila svojo nalogo. To velja tako za profesionalne restavracije kot za domačo kuhinjo. Poleg tega je alu folija vsestransko uporabna, ne le v eni fazi kuhanja. Lahko se uporabi že v samem procesu priprave hrane, na primer pri peki, še pogosteje pa pride do izraza kasneje, pri serviranju in predvsem pri shranjevanju živil. Aluminijasta folija se uporablja za shranjevanje gotovih jedi in posameznih sestavin, v mnogih primerih pa močno olajša tudi prenašanje hrane s seboj.

Za prenašanje hrane je sicer bolj primerna embalaža iz stiroporja, ki med samim postopkom priprave hrane na primer ne nudi prave koristi. Stiropor pa je odličen material za shranjevanje gotovih jedi, predvsem tistih, ki zahtevajo toplotno izolacijo. Embalaža iz stiroporja do neke mere ohranja jedi tople ali hladne, pri tem pa ima še praktično lastnost, da z embalažo lahko rokujemo brez bojazni, da bi se opekli. Seveda pa raznolikost izdelkov iz stiroporja kuharjem omogoča še veliko več.