Lesena vrata

Material za vrata

Stanovanjska oprema je izdelana iz različnih materialov, ki jih izbiramo glede na to, kakšne funkcionalnosti pričakujemo. Tudi pri vratih pridejo v poštev različne opcije, ki prinašajo svoje prednosti in slabosti. Splača se dobro preleteti ponudbo in odkriti tiste opcije, ki se najpogosteje uporabljajo, ob tem pa hitro najdemo tudi podatke o prednostih različnih materialov.

Med najbolj priljubljene materiale se pri vratih gotovo uvršča les. Ta je vsestransko uporaben, zato se lesena vrata pojavljajo v vseh mogočih okoljih, predvsem seveda v domačih stanovanjskih prostorih. Les je zelo priljubljen za notranja vrata, kjer pravzaprav niti nima dostojne konkurence. Lahko pa lesena vrata uporabimo tudi za druge namene, tudi za vhod. Tako imamo na razpolago široko selekcijo izdelkov, ki predstavljajo prednosti tega materiala. Računamo lahko na popolno funkcionalnost in prijetno izkušnjo pri uporabi. Poleg tega so lesena vrata pogosto dokaj enostavno narejena in enostavna za uporabo ter tudi poceni, kar je prednost pri notranjih vratih. Glavna odlika, s katero imajo lesena vrata veliko prednost pred alternativami, pa je tudi visoka estetska vrednost lepo oblikovanih vrat.

Na voljo imamo še vrata iz drugih materialov, predvsem se kot alternativa izpostavljajo PVC vrata. Ta material ima prav tako nekaj specifičnih prednosti, s katerimi predstavlja privlačno izbiro v različnih okoljih. PVC je še cenejši od lesa, kar se izkaže za veliko prednost pri oblikovanju vrat višjega ranga – za PVC vrata bo namreč cena dokaj ugodna, saj materiala ni težko oblikovati in lahko z domiselno zasnovo dosežemo neprekosljive učinke. Les takšne obdelave ne omogoča, zato imajo PVC vrata prednost, če želimo z njimi dosegati odlične učinke pri izolaciji, zračenju in drugih lastnostih. Prav tako so PVC vrata tudi sicer zelo prilagodljiva, možno jih je izdelati po meri in vključiti v vsako okolje, lahko jih tudi pobarvamo, na voljo so celo v imitaciji lesa, čeprav tega s samo estetsko vrednostjo ne morejo doseči.