Vozniski izpit

Kdo je voznik začetnik?

Pridobivanje vozniškega izpita pomeni v življenju večine posameznikov pomembno ločnico, saj samostojen prevoz dopušča novo svobodo. A nekatere omejitve ostajajo tudi po tem, ko uspešno opravimo s praktičnim usposabljanjem in izpitno vožnjo. Treba bo na primer obiskati tudi center varne vožnje, pa tudi po vseh opravljenih obveznostih ostaja naziv začetnika, ki se drži novopečenega voznika. Ta status določa nekatere omejitve, dolžina veljavnosti pa je odvisna od nekaterih okoliščin.

Do kdaj je voznik začetnik?

Ko voznik opravi vozniški izpit, dobi status začetnika. Ta v vsakem primeru velja vsaj do dopolnjenega 21. leta starosti – če torej opravimo izpit pri 18 letih, bo status začetnika veljal cela tri leta. Ta status pa ni namenjen le mladim voznikom, temveč ne glede na starost prav vsem, ki prvič opravijo vozniški izpit, in sicer dve leti po tem dosežku. Status ne velja enako za vse kategorije – začetnik je na primer tudi imetnik izpita A1 ali B1, ki na novo opravi izpit kategorije A2 ali A oziroma B, pa tudi še v nekaterih drugih primerih.

Omejitve za voznika začetnika

Namen statusa začetnika je dodatno usposabljanje in pridobivanje izkušenj v tem času. Treba bo obiskati center varne vožnje in opraviti tečaj, poleg tega pa veljajo še nekatera pravila. Dobro znana je na primer nična toleranca do prisotnosti alkohola v organizmu voznika, nekoliko strožji so tudi ukrepi v primeru kazenskih točk – za sedem sledi prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

A te omejitve zahtevajo le nekaj previdnosti. Drugače je pri zahtevah po usposabljanju na centru varne vožnje in predpisanih delavnicah, kar zahteva aktivno udejstvovanje novopečenega voznika.