Odkup starih vozil

Kam s starim avtomobilom?

Odslužena vozila prepogosto končajo na divjih odlagališčih ali pa rjavijo v kakšnem kotu dvorišča. Skoraj neglede na stanje vozila pa verjetno obstajajo druge možnosti, ki so bistveno bolj privlačne, morda ponujajo celo priložnost za zaslužek. To je na primer prodaja rabljenih avtomobilov, ki daje lastnikom starih vozil možnost, da svojega jeklenega konjička z dobičkom predajo nekomu, ki bo znal izkoristiti tudi odsluženo vozilo. Gre za transakcijo, pri kateri sta zadovoljni obe stranki, zato se vsekakor splača pred odpisom starega vozila premisliti tudi o tej možnosti.

Odkup starih vozil ponujajo nekateri prodajalci in serviserji vozil, ki se zanimajo za nadomestne dele ali pa vozila popravijo in prodajo naprej. Mogoče je to celo del uradne ponudbe, morda v akcijskih ponudbah staro za novo. V tem primeru odkup starih vozil neposredno koristi lastniku, ki bo za svoje odsluženo vozilo pogosto dobil še dodatno vrednost. Seveda je to močno odvisno od vrste in stanja rabljenega vozila, saj postavlja odkup starih vozil določene pogoje, poleg tega se vozilo tudi posebej ovrednoti glede na ohranjenost in druge dejavnike.

Prav tako cveti prodaja rabljenih avtomobilov zasebnim kupcem. To so lahko tisti, ki iščejo nov avtomobil za lastno rabo, čisto možno pa je, da se tudi med takšnimi kupci najdejo mehaniki, ki iščejo cenovno ugodna vozila za nadaljnjo prodajo z dobičkom. Večinoma je prodaja rabljenih avtomobilov primerna za tiste, ki si lastijo razmeroma dobro ohranjen avtomobil, ki obeta še nekaj zaslužka. Slabše ohranjeni avtomobili se po navadi razstavijo in prodajo po delih, kar pa ne prinaša velikih zaslužkov, poleg tega zahteva nekaj dodatnega dela in morda tudi dodatne stroške. Spet pa je vse odvisno od primera, pri nekaterih vozilih so že posamezni kosi izredno cenjeni in se lahko zelo splača avtomobil razstaviti. Vsekakor pa je prodaja rabljenih avtomobilov boljša alternativa odpisu vozila.