Možganska telovadba vaje

Kako izboljšati spomin?

Za razvoj možganov, ki so seveda zadolženi za ustvarjanje in hrambo spominov, se najpogosteje uporablja razna možganska telovadba, vaje za izboljšanje spomina pa so lahko zelo raznolike in zanimive. En primer je recimo že igra Spomin, ki je povsem enostavna miselna igra, ki koristi razvoju spomina pri otrocih, pa tudi odraslim predstavlja izziv in stimulira njihove možganske celice. Pri sprejemanju in shranjevanju kompleksnejšega znanja pa pridejo prav nekatere tehnike pomnjenja, ki se izkažejo za zelo učinkovite predvsem pri zadrževanju velikih količin vsebine, torej se te spretnosti najbolj izkažejo v šoli ali pri delu.

Najbolj koristna je za izboljšanje spominov torej možganska telovadba. Vaje so lahko povsem enostavne, sploh od začetka – važno je, da so možgani angažirani, da delujejo in ustvarjajo nove povezave. S tem se spomin krepi tudi brez posebnega napora, če le redno in vestno telovadimo. Razne otroške igre so pri tem zelo uporabne, ne glede na starost, saj se lahko redno posvečamo reševanju izzivov, ki zahtevajo dober spomin. Tudi, če z reševanjem nalog nimamo težav, s pomočjo te tehnike pomnjenja lahko dosežemo dobre rezultate, seveda pa je smiselno rutino kasneje stopnjevati in možgane še bolj zaposliti.

Ni pa za izboljšanje spomina potrebna načrtovana možganska telovadba, vaje so lahko tudi v obliki čisto praktičnih vsakdanjih izzivov. Gotovo se moramo tako ali tako zapomniti veliko informacij, ne da bi sploh potrebovali dodatno vzpodbudo – v šoli ali v službi, pa tudi v prostem času sprejemamo veliko podatkov, ki jih je dobro ohraniti v spominu. Pomagamo si s tem, da si jih zapisujemo in jih ponavljamo, lahko pa se potrudimo čim več vsebine zapisati kar v spomin. Različne tehnike pomnjenja pomagajo pri povečanju kapacitete za nove spomine, z redno stimulacijo pa se hitro izkaže, da si lahko kmalu zapomnimo več vsebine in v misli prikličemo natančnejše spomine.