Jeza je lahko koristna

Pomaga, če o problemu govorimo – Pomembna je sprostitev

Zakaj se nekateri ljudje borijo, drugi pa omagajo? Zakaj se eni lotevajo težav »narobe«, drugi pa navidez lahkotno obidejo ovire? Zakaj se nekateri umaknejo, še preden se je treba izkazati, drugi pa vztrajajo do konca? Zakaj nekdo od žalosti zboli, medtem ko drugi zravna hrbet in gre naprej?

Človeku se porodi vprašanje, kaj je z enimi in kaj z drugimi. Kaj jih ločuje? Kaj ene opremlja, da so zmagovalci, in kaj je s tistimi, ki vedno znova obtičijo kot poraženci, nezadovoljni, neuspešni? Psihologinja je raziskovala povezanost osebnostnih značilnosti, načina življenja, zdravja in stresnosti službe pri kriminalistih. Kmalu ji je postalo jasno, da ti fantje in dekleta živijo in delajo na poseben način. Skupaj s kolegi je namreč tudi sama med premlevanjem kakšnega problema kronični stres pogosto blažila z litri kave in številnimi cigaretami, čeprav je vedela, da je to nezdravo in da bi bilo bolje iti na sprehod.

Danes ne more ponuditi odrešilnih receptov, lahko pa pove, da je včasih bolje presedeti ure in ure v pogovoru s kolegi, sprehod pa preložiti na naslednji dan. Človek mora sproti oceniti, kaj je zanj najbolje v nekem trenutku. Pomembno je, da najde način za razbremenitev, ki mu najbolj pomaga. Lahko je to sprehod, tek, fitnes, savna, pevski zbor ali obisk gledališča ali kina. Psihologi zdaj tudi vedo, da je včasih najbolj dragoceno človeku ponuditi možnost, da izrazi jezo, ki sicer lahko človeka sili v soočenje, strah, ki velikokrat spodbuja beg, ali žalost.

Vsak je odgovoren za duševno celovitost in telesno zdravje, za svoje ravnanje in odnose z drugimi. Odgovornosti za lastno življenje ni mogoče pripisati niti službi niti ustanovam, politiki ali bližnjim. Noben zdravstveni zavod nas ne bo spravil k sebi, ko bomo bolni, če bomo nadaljevali način življenja, ki je sooblikoval bolezen.

Med psihosomatske bolezni, torej bolezni, ki so lahko tudi posledica načina življenja, sodijo bolezni želodca, od gastritisa do ulkusa, zvišan krvni tlak, infarkt, angina pektoris, v določeni meri pa tudi debelost, astma in alergije.