gotovi parket

Je udobje pri domu najpomembnejše?

Udobje je v naših domovih ena izmed najbolj pomembnih spremenljivk, čemur pa ni že od nekdaj tako. Nekdaj sta bili pri domu najbolj pomembni stvari varnost in cenovna dostopnost. Vsakdo si namreč želi, da mu v lastnem domu ne bi bilo treba skrbeti, da bi se nenadoma kakšna podporna stena podrla ali pa da bi skozi streho začel padati dež. Varnost je torej prvi pogoj, da lahko neko stavbo imenujemo dom, saj nas zidovi s streho ščitijo pred silami narave in morebitnimi zloveščimi nameni soljudi. Šele ko dosežemo ta nujni pogoj, postane pomembno tudi to, da nam je v našem domu tudi udobno. Tedaj bomo na primer začeli razmišljati, ali bomo v dnevno sobo vgradili gotovi parket, ali se bomo raje odločili za laminat, ki klasični parket imitira.

Odločitev za klasični parket je lahko čisto lahka

Za gotovi parket se bomo vsekakor morali stegniti nekoliko globje v denarnico, vseeno pa ta obstaja med najbolj priljubljenimi izbirami zaradi svojega izgleda in udobja. Umetne mase lahko dandanes že izredno dobro imitirajo klasični parket, vendar za tiste, ki domačih sobanah radi hodijo z bosimi nogami, umetne laminirane plošče nikakor ne morejo biti dobro nadomestilo.

Za prave ljubitelje parketa torej ne bo dileme glede tega, s kakšno vrsto talnih oblog obložiti dnevno sobo. Ostane le še vprašanje, ali se bomo odločili za to, da nam strokovnjaki uredijo gotovi parket, ali pa bo dovolj, da nam položijo neobdelan parket, ki ga bomo morali še sami spraviti v njegovo gotovo obliko. To je seveda odvisno od tega, koliko imamo že izkušenj. Če nismo še nikoli bili priča opravilom, kot so voskanje, oljenje ali lakiranje, je bolje, da takšno opravilo prepustimo nekomu, ki ima s tem že nekaj izkušenj, pa čeprav bomo morali za to nekoliko globje seči v denarnico.