Izobraževanje otrok

Izobraževanje otrok pred osnovno šolo

Vstop v osnovno šolo označuje začetek formalnega izobraževanja, a otroci imajo seveda že pred tem nekaj let časa, da osvojijo nekatere osnovne sposobnosti, s pomočjo katerih se bodo bistveno lažje prebijali skozi izobraževalno vertikalno. Veliko se bodo otroci naučili že skozi igro in raziskovanje, pa tudi v stiku z drugimi malčki bodo spoznali marsikaj novega. A še bolj celovito bodo na šolsko delo pripravljeni, če jih nekoliko bolj namerno spodbudimo v smer tovrstnega razvoja. Izobraževanje otrok se lahko začne že pred vstopom v šolo, se moramo pa za to nekoliko bolj potruditi.

Primerna aktivnost za razvoj miselnih sposobnosti so različne vaje, ki jih zajema možganska telovadba. Vaje te vrste so prilagojene otrokom, s tem pa bolj spominjajo na igro kot na učenje. Prav tako so priljubljene različne miselne uganke, nenazadnje pa tudi didaktične igre, ki lahko ciljajo na različne spretnosti. Iz vseh teh aktivnosti in pripomočkov se lahko sestavi učinkovita možganska telovadba, vaje pa bodo otrokom zanimive in zabavne. Nadalje pa lahko to sestavlja tudi predšolsko izobraževanje otrok – na voljo so namreč nekateri programi, ki združujejo tovrstne aktivnosti, in se izvajajo pod budnim nadzorom usposobljenih in izkušenih izvajalcev. Takšno izobraževanje bo kar najbolj uspešno, zato se splača preveriti opcije, ki jih imamo na tem področju.

Predšolski izobraževalni programi

Čeprav se izobraževanje otrok morda sliši zelo formalno in pri tem takoj pomislimo na suhoparno učenje, je to še vedno zanimiva možganska telovadba. Vaje so prilagojene starostni skupini, s katero delamo, pri predšolskih otrocih večino učinkov dosegamo skozi igro. Na ta način se lahko sestavijo zelo zabavne in zanimive aktivnosti, ki otrok ne bodo obremenjevale, s tem pa se nekoliko razblini tudi vtis klasičnega izobraževalnega programa. Seveda pa bo treba za kar najboljšo izkušnjo izbrati kakovosten program, ki ga ponujajo zanesljivi in izkušeni izvajalci.