Izbira materialov v gradbeništvu

Izbira materialov v gradbeništvu

Pri gradnji moramo imeti stalno v mislih mnoge dejavnike, ki odločajo o tem, kakšno končno izkušnjo lahko pričakujemo. Seveda je zelo pomembno, da upoštevamo tudi povsem konkretne učinke in razlike, še posebej če se odločamo med posameznimi materiali ali izdelki. Pogosto pride do prav takšnih odločitev, zato moramo biti nanje dobro pripravljeni.

Okna

Pri oknih je ponudba različnih materialov posebej pestra, odločitve pa so pogosto zelo jasne. Povsem svobodno se lahko odločimo za različne izvedbe oken, saj pridejo pogosto v poštev praktično vse, tako da imamo velik vpliv na to, kako se bomo v prostorih počutili. Na voljo imamo na primer aluminijasta okna, ki slovijo kot kakovostna in vzdržljiva, medtem ko so PVC okna v prednosti predvsem z ugodno ceno. Lesena okna niso tako vzdržljiva in odporna kot aluminijasta okna, niti ne tako poceni kot PVC okna, so pa vseeno vsestransko uporabna, dovolj kvalitetna in seveda zelo privlačna na pogled. 

Aluminijasta okna se pogosto uporabljajo tam, kjer mora okenski okvir podpirati nekaj teže ali prenašati druge obremenitve, posebej dobra izbira je to za večja okna. PVC okna so vsestransko uporabna za manj zahtevne primere, saj so tudi cenovno ugodna. Tudi lesena okna je možno na različne načine uporabiti v mnogih primerih, ciljajo pa predvsem na tiste, ki želijo živeti v zelo dovršenih in urejenih prostorih.

Strešne kritine

Za strešne kritine imamo na voljo več možnosti. Posebej priljubljena sodobna izvedba je PVC kritina, še vedno pa so na voljo tudi mnogi naravni materiali, seveda v sodobnih izvedbah. PVC kritina je vsestransko uporabna in omogoča zelo veliko prilagodljivosti, medtem ko se mnoge vrste kritin najbolje obnesejo le v specifičnih situacijah. Seveda je treba upoštevati vsak posamezni primer, ne moremo pričakovati, da bo možno kar v vsakem primeru reči, da je najboljša PVC kritina ali kakšna druga.