Grelec za fritezo mora biti pravilno vzdrževan

Veliko ljudi obožuje ocvrto hrano, ki jo lahko pripravimo na različne načine. Eden izmed najhitrejših, točnih ter tudi najlažjih je zagotovo priprava cvrtja v fritezi, ki s pomočjo grelca, hitro ogreje olje na točno določeno temperaturo. Cevni grelec za fritezo spada med cevne grelce, ki so uporabljeni v različnih aparatih za pripravo tople hrane.

Grelec za fritezo ima pri gretju olja ključno vlogo, saj poskrbi, da se olje hitro segreje na nastavljeno temperaturo. Pri tem pa, kar je najpomembnejše, olja ne zažge, kot se nam lahko zgodi pri cretju v navadni ponvi. Grelec za fritezo je namreč narejen tako, da enakomerno segreva olje, pri tem pa ga ne pregreva. Ravno zato je maščoba v fritezi lahko uporabljena večkrat zaporedoma.

Kako pravilno vzdržujemo grelec za fritezo

Vsekakor moramo tudi fritezo pravilno vzdrževati in čistiti, če želimo, da nam o dolgo služila. Ker je friteza napolnjena z oljem, jo je precej težko očistiti. Ko olje odlijemo, moramo namreč natančno počistiti celotno površino, da se nam kje ne bi začelo nabirati stara in zdravju izredno škodljiva maščoba. Pri čiščenju seveda ne smem pozabiti na grelec za fritezo, ki ga moramo zelo natančno sčistiti.

Strokovnjaki priporočajo, da fritezo očistimo vsaj enkrat na mesec. Pred čiščenem se mora naprava popolnoma ohladiti. Ko je grelec za fritezo popolnoma hladen lahko začnemo s čiščenjem. Pri tem moramo uporabiti čistila, ki topijo maščobo, saj je friteza prepojena z oljem.

V fritezo moramo natočiti vodo

Ko smo fritezo spraznili, in jo dobro pobrisali s papirnatimi brisačami, ter jo zdrgnili z detergentom in gobico, lahko vanjo natočimo vodo v katero dodamo malo čistila. Potem fritezo vklopimo, tako da grelec za fritezo vodo segreje do vretja.

Ko bo grelec za fritezo povzročil vretje vode, bo ta s pomočjo čistila odstranila že zanje kaplje maščobe, ki so ostale skrite na nedostopnih mestih.