Ovijalna folija

Folije za pakiranje hrane

Pri delu z živili moramo biti posebej pozorni na to, da uporabljamo materiale, ki so prijazni do hrane in ne povzročajo kakšnih težav v stiku z občutljivimi živili. Ne mislimo le na strupene snovi, temveč tudi na materiale, ki puščajo barvo, vonj ali okus, prav tako moramo upoštevati morebitne vplive na toploto živil. Če smo posebej zahtevni, pride v poštev le specializirana embalaža. Za splošno rabo pa so izjemno uporabne različne folije, ki jih lahko s pridom uporabimo pri pakiranju hrane.

V vsakem gospodinjstvu imamo verjetno v uporabi več takšnih izdelkov. Najbolj značilne so alu folije, precej pogosto pa se v domači kuhinji ali shrambi pojavlja tudi BOPP folija. To je plastična folija, ki je varna za stik s hrano in zelo priročna za pakiranje raznovrstnih živil. Ne le za pakiranje, BOPP folija lahko pomaga tudi pri različnih kulinaričnih projektih, pri katerih moramo kakšne posode učinkovito prekriti ali pa na druge načine opremiti s folijo. V primerjavi z alu folijo ima BOPP folija prednost v tem, da je prozorna, poleg tega ima pri rokovanju drugačne lastnosti, ki se lahko izkažejo za prednost.

V domači shrambi potrebujemo opremo, s katero lahko zaščitimo živila, ki jih trajno shranjujemo. Za to lahko poskrbi ovijalna folija, ki je primarno namenjena ovijanju palet in drugih večjih skladovnic izdelkov. Ker je takšna folija poceni in praktična za uporabo, jo rade volje uporabimo tudi v domačem okolju. Ovijalna folija je na voljo v različnih izvedbah, tako da brez težav najdemo takšno, ki bo kar najbolje odgovarjala našim zahtevam. Na ta način lahko enostavno zaščitimo različna živila, pa tudi druge izdelke, ki jih dlje časa hranimo. Hkrati ovijalna folija pomaga tudi pri stabilizaciji večjih skladovnic izdelkov, ščiti v primeru udarcev in padcev, dobro pa varuje tudi proti nekaterim dejavnikom okolja, recimo prahu, umazaniji in vlagi.