Zobne luske

Elegantne rešitve za popolno zobovje

Za zobe je treba dobro skrbeti, saj ne moremo dobiti novih, če se jim kaj zgodi. Lahko pa pridobimo nadomestke, ki so prav tako prepričljivi. Protetični izdelki lahko uspešno nadomestijo naravne zobe tako v funkcionalnosti kot izgledu. V nekaterih primerih lahko najdemo zelo elegantno rešitev tudi za močno poškodovano zobovje ali pa večje število manjkajočih zob.

Zobni implantati

Med najbolj elegantne, pa tudi najbolj vsestranske rešitve sodijo zobni vsadki oziroma implantati. To so nastavki, ki se vgradijo v čeljust in omogočajo namestitev različnih protetičnih rešitev. Najbolj uporabni so v primeru manjkajočih zob. Če manjka le en zob, lahko na vsadek zanesljivo namestimo ustrezen protetični nadomestek. Pri tem ne obremenjujemo sosednjih zob, pravzaprav v te sploh ni treba posegati. Rešitev je lahko zelo elegantna in ne zahteva operacije.

Prav tako elegantno je možno nadomestiti celotno zobovje. V primeru manjkajočih ali močno poškodovanih zob se lahko pripravi celotna proteza, ki jo namestimo na štiri ali šest vsadkov. Implantati zanesljivo podpirajo protezo, ki bo uspešno nadomestila manjkajoče oziroma poškodovano zobovje. Spet gre za relativno preprost, čeprav zelo obsežen poseg.

Zobne luske

Nekoliko drugačno nalogo kot implantati imajo zobne luske, ki jih sicer prav tako uporabljamo v različnih primerih. Gre za protetično rešitev, ki se uporablja za preobrazbo posameznih zobnih ploskev. V osnovi so luske namenjene vizualni preobrazbi in se uporabljajo večinoma v estetskem zobozdravstvu, seveda pa pridejo s svojimi lastnostmi še kako prav tudi pri načrtovanju protetičnih rešitev. Zobne luske lahko hitro in učinkovito preoblikujejo vizualno podobo zobovja. Sorodno rešitev ponujajo zobne prevleke, ki pokrivajo vse ploskve zoba in so za protetične namene lahko še bolj uporabne. V vsakem primeru je treba preučiti razpoložljive rešitve in se odločiti za tisto, ki bo ponudila kar najboljši rezultat. Ker imamo na voljo številne sodobne izdelke in storitve, bo gotovo možno najti dobro rešitev.