Dimnik

Dimnik načrtujte skupaj s strokovnjaki

Ali veste, da dimniki niso le del ogrevalnega sistema, ampak na objektih predstavljajo tudi lep dekorativni vložek. Njihova prvotna naloga je zagotavljanje primernega vleka zraka, ki je potreben za odvod dimnih plinov ter dovod zgorevalnega zraka. Vse dimne pline dimnik odvaja iz kurilne naprave stran v okolico, tam kjer ne motijo bivalnega okolja. Torej je pred izdelavo potrebno dobro premisliti, da bo dimnik odigral vse svoje prvotne naloge, hkrati pa prispeval k estetskemu arhitekturnemu vložku.

 

Pri izdelavi dimnika vam zagotovo najbolje pomagajo strokovnjaki, ki bodo pri načrtovanju upoštevali številne dejavnike. Med njimi so najpomembnejši vrsta kurilne naprave, vrsta goriva, višino stavbe, lokacija kurilnice ter ostale želje naročnika. Ker so dimni plini lažji od okoliškega zraka, se dvigujejo po dimniku navzgor. Da je zagotovljen večji vlek dimnika, je potrebno izdelati višji dimnik. Če vlek ni zadosten, potem se hitro zgodi, da dimni plini ostajajo v sami dimni cevi, kar pa povzroči številne težave.

 

Je vaš star dimnik potreben sanacije ali le ustreznega vzdrževanja?

 

Ste vedeli, da strokovnjaki priporočajo sanacijo dotrajanih zidanih dimnikov? Menijo namreč, da takšni dimniki ne ustrezajo več standardom, ki jih imajo sodobne kurilne naprave. Kadarkoli preidete na nov način ogrevanja ali le menjate kurilno napravo, potem je sanacija dimnika nujno potrebna, saj nove , energetsko učinkovite kurilne naprave zahtevajo odporne in nerjaveče dimnike, čemur pa zidani dimnik žal ne ustreza več. Sanacija je nujno potrebna tudi v primeru, ko v stanovanju opazite dimne pline.

 

Če veste, da je vaš dimnik v odličnem stanju, potem nikar ne pozabite na ustrezno vzdrževanje. Ko se kurilna sezona prične, preglejte in očistite vse kurilne naprave in dimnike. S tem boste iz kurilne naprave odstranili saje ter razne stranske produkte, ki nastajajo med izgorevanjem. V kolikor boste pregledali vse revizijske odprtine ter mesta, na katerih bi bilo možno uhajanje dimnih plinov v prostor, potem bodite prepričani, da je vaš dimnik varen.