toplotna izolacija mansarde

Izolacija najbolj kritičnih prostorov

Gotovo želimo v stanovanju ohraniti popoln nadzor nad temperaturo prostorov, a to ne bo mogoče, če stavba ni dobro izolirana. Kakovostna toplotna izolacija ponuja bistveno boljši izkoristek ogrevalnega sistema in posledično tudi nižje stroške ogrevanja, predvsem pa popolno udobje in višjo kakovost bivanja v stanovanjskih prostorih. Za tak učinek pa moramo dobro izolirati predvsem tiste najbolj izpostavljene prostore in nekatere kritične elemente.

Toplotna izolacija mansarde

Če nameravamo za bivanje uporabljati tudi podstrešni prostor, potem bo dobra toplotna izolacija ključnega pomena. Pa tudi če podstrešje služi le kot odlagališče stare krame, mora ponuditi ustrezno zaščito pred toplotnimi izgubami. V vsakem primeru lahko toplotna izolacija mansarde naredi veliko razliko. Streha zgradbe je namreč neposredno izpostavljena dejavnikom okolja in neizogibno omogoča izmenjavo energije ter s tem povzroča toplotne izgube. Če prostor pod streho dobro izoliramo, se temu učinku uspešno izognemo. Toplotna izolacija mansarde vključuje izolacijo strehe, sten in tal, tako da lahko do potankosti optimiziramo končni učinek. Dela s takšno izolacijo ni veliko, saj imamo opravka z velikimi ravnimi površinami, ki jih ni težko opremiti z debelo izolacijsko plastjo.

Toplotna izolacija balkona

Še bolj kritični so lahko balkoni in podobni elementi, ki štrlijo iz stavbe. Ravno takšni dodatki namreč ustvarjajo toplotne mostove, ki so krivi za velike izgube. Toplotna izolacija balkona mora biti zelo dobro narejena, kar pa je lahko velik izziv, saj delo ni enostavno. Posvetiti se moramo vsem kotičkom okoli balkona, pa tudi samim materialom, ki so lahko zelo prevodni. Za dober učinek bo treba izkoristiti storitve strokovnjakov, ki lahko balkon opremijo z učinkovito izolacijo, pri tem pa ne pozabijo na kritične kotičke. Tako bo izolacija balkona dopolnila zunanjo in notranjo izolacijo stanovanja za kar najboljši končni učinek. Seveda se na enak način lotimo tudi izolacije oken, vrat in drugih elementov, ki ovirajo zunanjo izolacijo.