Vrtnarska opravila v spomladanskem času

Vrtnarska opravila v spomladanskem času

Pomlad je čas, ko rastline naenkrat vzcvetijo in zaženejo svojo rast. Prvo pridejo na vrsto zgodnje vrste, ko pa je temperatura tal ponoči več kot 5°C, začnejo hitreje rasti skoraj vse. Zato je ravno spomladi čas, ko je potrebno okoli vrta narediti prva vzdrževalna dela, da nam ne uide izpod kontrole.

Za lep izgled vrta je priporočljivo že spomladi obrezati živo mejo na želene dimenzije. Pri tem nam zelo prav pridejo motorne škarje za živo mejo. Te imajo dvotaktni pogonski agregat, zelo podoben tistemu na motornih žagah. Zato so škarje za živo mejo izredno lahke, delo z njimi pa hitro in učinkovito. Poleg krajših škarij za namensko rabo pri živih mejah obstajajo tudi podaljšane škarje za živo mejo, ki so sestavljene iz pogona in držala za multifunkcijsko uporabo, škarje pa so le eden od končnih nastavkov, ki jih lahko uporabimo. Če bomo živo mejo že zgodaj spomladi obrezali na ustrezno širino, bo ta že kmalu po začetku bujne rasti zelo lepa in ne bo senčila drugih rastlin, ki so nemara posajene ob njenem robu.

Spomladi je potrebno tudi prekopati zelenjavni vrt, če ga imamo. To opravilo je nujno zato, ker se prst med zimskim časom precej zbije, še posebno, če je bilo na njej veliko snega. Zbita prst vsrka le malo zraka oziroma zračnega dušika, ki mnogim rastlinam olajša rast in razvoj s pomočjo posebnih bakterij, ki živijo med njihovimi koreninami. Za okopavanje in rahljanje so najboljši motokultivatorji na motorni pogon. To so v bistvu motorne freze, ki s posebnimi noži premešajo vrhnji sloj prsti in jo naredijo zračno ter mehko. Če med prst z motokultivatorji vmešamo še nekaj hlevskega gnoja ali pa komposta, dobimo čudovito podlago, pripravljeno za sajenje vseh vrst zelenjadnic. Z motokultivatorji je delo precej bolj enostavno, kot z lopato ali motiko.