Akumulator za motor

Najboljši izkoristek energije

V času, ko se vse bolj poudarja varčnost domačih naprav in vozil, je izkoristek energije zelo pomemben. Ne glede na to, za kakšen vir in vrsto energije gre, se splača poskrbeti za kar najboljši izkoristek in varčno delovanje na dolgi rok. S tem pripomoremo k ohranjanju okolja in dosežemo tudi prihranke v primerjavi z bolj potratnimi opcijami.

V vsakem primeru je pametno najti kar najbolj varčno opcijo z najboljšim možnim izkoristkom. Odličen primer so sodobna električna vozila, pa tudi vozila nasploh, saj gre vedno za izkoristek energije. V poštev pride celo običajen akumulator za motor ali avto, čeprav na ta element ne pomislimo pogosto. Akumulator za motor je običajno kompakten in precej šibek, avtomobilski so večji in zmogljivejši. Pomembno pa je, da ima vsako vozilo primeren akumulator glede na svoje potrebe, sicer se lahko hitro zgodi, da nas vozilo pusti na cedilu. Najbolj očitno je to pri električnih avtomobilih, ki lahko brez energije v akumulatorju obstanejo ob cesti, a tudi kompaktni akumulator za motor lahko povzroči težave, če nismo pri porabi energije dovolj varčni.

Posebej pomemben je izkoristek energije pri koriščenju energije sonca, za kar se uporabljajo tako sončni kolektorji kot paneli. Solarni paneli imajo zloglasno slab izkoristek, ki pa je v veliki meri omejitev sodobne tehnologije. Niti najbolj učinkovite sončne celice ne morejo v elektriko pretvoriti več kot polovico sončne energije, ki jo prejmejo. Običajne komercialne celice imajo seveda še slabši izkoristek, a tudi to je dovolj, da jih lahko uporabimo za napajanje raznih porabnikov doma ali drugje. Sončni kolektorji imajo bistveno boljši izkoristek, saj delujejo na drugačen način. Ne pretvarjajo sončne energije v elektriko, temveč izkoristijo energijo za ogrevanje vode. Tako imajo sončni kolektorji lahko brez težav tudi 80% učinek, kar se kaže v izredno učinkovitem in varčnem ogrevanju sanitarne vode, na dolgi rok pa v velikih prihrankih.